Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Schmittnek joga van harcolni

2012. április 2., hétfő 09:54 | aznap frissítve

A Fidesz-KDNP frakciószövetség hétfői ülése tíz óra után néhány perccel véget ért, Orbán Viktor miniszterelnök körülbelül félórás részvétele után távozott a Képviselői Irodaházból.

A kormányfő a Fidesz-KDNP frakcióülésére érkezőben újságíróknak úgy nyilatkozott, ha Schmitt Pál köztársasági elnök úgy dönt, hogy az igazságáért harcolni akar, akkor ezt a jogot senki sem veheti el tőle. Azt az ellenzéki felvetést, "hogy majd váltsa le a Fidesz-frakció Schmitt Pált, hiszen ő szavazta meg, vissza kell utasítanunk, mert minden embert, akit a parlament megválasztott, a megválasztás után a döntés teljes szabadsága illet meg, és ezt tiszteletben kell tartani" – fogalmazott Orbán Viktor.

Hozzátette, az elnök ügyében csak és kizárólag az elnök dönthet, hasonlóan a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék elnökéhez vagy éppen az igazságszolgáltatás vezetőihez. A Fidesznek ezt a méltóságteljes, higgadt, nyugodt, kormányzópárti álláspontot kell képviselnie – mondta Orbán Viktor, aki az ellenzék említett ötletét egyúttal alkotmányosan rossznak, erkölcsileg helytelennek minősítette.

Orbán Viktor megerősítette, hogy a helyzet szerinte teljesen világos, az alkotmány ugyanis úgy rendelkezik, hogy a köztársasági elnök személye sérthetetlen.

Orbán Viktor pártelnök Lázár János, a Fidesz frakcióvezetőjének társaságában érkezett a hétfő délelőtti frakcióülésre, amely után a képviselőcsoport vezetője tart sajtótájékoztatót.

A képviselői irodaházban zajló frakcióülésre érkező kormánypárti politikusok közül – a miniszterelnökön túl – csak Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője és Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke állt meg az utcán várakozó tucatnyi újságírónak.

A KDNP-s politikus arra a kérdésre, mit gondol, le kell-e mondania az államfőnek, azt válaszolta: "ez az ő dolga". Hozzátette, a kereszténydemokraták álláspontja változatlan az ügyben. A Fidesz ügyvezető alelnöke ugyan megállt az őt kérdező újságíróknak, és azt válaszolta, szívesen nyilatkozik mindenkinek, de kérte, jelentkezzenek be a sajtósánál, mert nem akar elkésni a tanácskozásról.

Rovatok