Index Vakbarát Hírportál

Világháborús bunkert találtak a csepeli Bóbita óvoda udvarán

2015. július 30., csütörtök 13:40 | aznap frissítve

Világháborús betonbunkert találtak a felújítás alatt álló csepeli Bóbita óvoda udvarán, írja az MTI.  

A csepeli önkormányzat honlapja szerint a Kiss János altábornagy utcában lévő óvodát a hetvenes években adták át. Az akkoriban még modernnek számító intézmény udvarán egy betonbunker állt, amivel nem tudtak mit kezdeni, ezért aztán inkább betemették. Ebből lett az óvodai dombocska, ahol a gyerekek szaladgálhattak, szánkózhattak.

A Csepel.hu szerint a bunker 1942-ben épült, az utcában pedig 1956-ban még családi házak álltak. A forradalom idején egy szovjet gránát csapódott be az egyik épületbe, ami elpusztult. A rossz emlékek miatt a helyiek többsége szerette volna végleg elfelejteni a bunkert, és lezárni a múltat. Szokatlan módon ezért a szocializmus fellegvárában, a “vörös Csepelen” papot hívtak és titokban felszenteltették az óvodát. 

A Csepel.hu pikírt módon megjegyzi még: a bunkert már-már elfelejtették a csepeliek és az a veszély sem fenyegetett, hogy újra előkerül, mert "a rendszerváltás utáni szocialista vezetésnek fontosabb volt a bölcsődék, óvodák és iskolák mielőbbi bezárása és eladása". 

A városrészben viszont most csaknem 400 millió forintos fejlesztés folyik. Ennek részeként a hetvenes években épült Bóbita óvodában is több tízmillió forint értékű munkákat végeznek. 

Az önkormányzat valószínűleg eldózerolja az egészet, amit azzal indokolnak, hogy "a háborús múlt soha többé ne kísértsen". Kár érte, mondjuk csendesen: a múlt elengedésének az is jó módja lenne, ha a rossz emlékű bunkerben most gyerekek játszanának, és szép színes rajzokkal díszítenék a betonfalakat.

Rovatok