Index Vakbarát Hírportál

Napokon belül meglesz a 300 ezer menekült

2015. október 1., csütörtök 11:04

Az ORFK szóvivője szerint szerdán

Az idén január 1. - szeptember 30-a között 291 618 migráns érkezett, tehát ha az elkövetkező napokban is 4-6 ezren érkeznek, akkor a héten elérjük a 300 ezres számot.

Ezt csak a korábban belengetett magyar-horvát határzár elrendelése akadályozhatja meg, ennek időpontjáról azonban annak ellenére nincsenek információk, hogy a feltételéül szabott nemzetközi egyeztetések már megtörténtek. Szerdán Orbán Viktor találkozott a horvát államfővel, korábban pedig Szijjártó Péter külügyminiszter tájékoztatta a Visegrádi 4-ek országait.

A határzár elrendelését halaszthatja egyelőre az is, hogy bár a horvát-magyar határon már mindenhol kész a Gyoda, a kerítés azonban csak szakaszosan létezik. Továbbá a BÁH mai beszámolója szerint még mindig nincs kész a letenyei tranzitzóna.

Csiszér-Kovács Viktória közlése szerint az országos rendőrfőkapitány ahogy szeptemberre, úgy októberre is fokozott ellenőrzést rendelt el az ország egész területére - ami azt jelenti, hogy a rendőrök bárkit, bárhol igazoltathatnak, ruházatukat átvizsgálhatják, és autójuk csomagtartójába belenézhetnek.

(Borítókép: menekültek érkeznek Athénba a görög szigetekről, szeptember 30-án)

Rovatok