Index Vakbarát Hírportál

Se a TEK, se a rendőrség nem tud semmit a miniszterelnök birtokán történt kutyaverésről?

2016. február 27., szombat 09:52 | aznap frissítve

Alig két hónappal azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lett, 2010 júniusában a család felcsúti birtokán valaki vagy valakik súlyosan bántalmazták Orbán Gáspár kuvasz kutyáját. A verés következtében a négyhónapos kölyökkutyának eltörött az egyik lába, és fejsérülései miatt elvesztette egyik szemét is.

A Nárcisz névre keresztelt állatot a a Budai Kisállatklinikán kezelték, több hétig bentlakásos ellátásra szorult, mire sikerült stabilizálni az állapotát.

A hat évvel ezelőtti kutyaverés történetével szerdán maga Orbán Viktor hozakodott elő, amikor Facebookján a kutya fotójával demonstrálta, hogy akárcsak a Parlament előtt tüntető állatvédők, ő is a támogatja, hogy az állatkínzási ügyekben súlyosabb büntetéseket szabjanak ki. Az, hogy ki volt a felcsuti kuvasz bántalmazója, és tettéért elnyerte-e a törvényekben előírt büntetését, nem derült ki.

Úgyhogy megpróbáltunk többet megtudni, már csak azért is, hogy valahogyan feloldjuk az ellentmondást: hogyan bántalmazhatták Orbánék kutyáját 2010-ben, ha 2012 júniusában a kormányfő még azt nyilatkozta a Borsnak, hogy nincs állata, egyszerűen nem engedheti meg magának egy házi kedvenc tartását? 

Miniszterelnöki sajtóiroda: nem vagyunk illetékesek

Az Index megkérdezte a kutyaverés hatósági fejleményeiről a miniszterelnöki sajtóirodát. Ott azonban nem vették komolyan a kérdést. Csütörtökön azt írták, hogy csak a kormányfő hivatalos tevékenységével foglalkoznak, ebtartási ügyekben nem illetékesek.

Rendőrség: mi sem, mert a TEK az illetékes

Ezt követően megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot is, hogy 2010 júniusában indult-e nyomozás a magánlaksértéssel és/vagy az állatkínzással kapcsolatban. A rendőrség érdemi válasz helyett a miniszterelnök személyi védelmét ellátó Terrorelhárítási Központhoz irányított minket.

TEK: Nem, nem a TEK az illetékes

Mivel az eset a miniszterelnök ingatlanán történt, a TEK-től információt kértünk arról is, kivizsgálták-e, hogyan történt a behatolás, megerősítették-e Orbán Viktor, és a felcsúti ház védelmét?

Végül a TEK egymondatos válaszából sem tudtunk meg semmit az ügyről.

A terrorelhárítók annyit közöltek, hogy a TEK csak néhány hónappal később, 2010 szeptemberében vette át több védett személy védelmét.

Ezt követően a szombati Bors írta meg, hogy a rendőrség azért nem vizsgálta az ügyet, mert nem is érkezett bejelentés az ügyben. Így aztán a tettesek nem is fogják elnyerni méltó büntetésüket.

Rovatok