Index Vakbarát Hírportál

Kutyáknak szánt, romlott ételeket adott el a szegényeknek

2016. június 7., kedd 09:08

A Füzesabonyi Járási Ügyészség vádat emelt egy magát helyi jogvédőnek valló, büntetett előéletű 36 éves férfivel szemben, aki kutyamenhelynek, elhagyott állatoknak szánt, lejárt szavatosságú élelmiszereket adott el a falujában lakó kispénzű embereknek.

A vádlott egy mezőtárkányi jogvédő szervezet nevében még 2012-ben arra szerződött egy állatvédő alapítvánnyal, hogy a szervezetüknek adományozott, emberi fogyasztásra már alkalmatlan termékeket - húskészítményeket, tejtermékeket, pékárut, gyümölcsöt, valamint gabona- és zöldségféléket - az állatmenhelyre szállítja, az ott tartott kutyák és macskák etetése céljából. Erre több magyarországi üzletlánccal is partneri viszonyt létesített, melynek keretében azok két éven keresztül biztosítottak számára a boltokban már el nem adható, lejárt szavatosságú élelmiszereket.

A férfi ezeket azonban nem az alapítványi állatmenhelyre szállította, hanem részben a saját állataival etette meg, részben pedig a lakóhelyén, Mezőtárkány községben, az ott élő szegényeknek eladta. Miután a vevők a megvásárolt áruk szaga és állaga alapján észlelték, hogy azok romlottak, a termékeket visszavitték a vádlottnak, de ő ezeket ismét csak romlott élelmiszerekre cserélte ki.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés bűntettével vádolja, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A Füzesabonyi Járási Ügyészség indítványozta, hogy bíróság a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetést, emellett pénzbüntetést szabjon ki, valamint rendelje el a korábbi, egy év tartamú felfüggesztett börtönbüntetésének végrehajtását is.

Rovatok