Index Vakbarát Hírportál

Reintegrációs őrizetben lévő rab mentett életet a Desedán

2017. január 8., vasárnap 10:43 | aznap frissítve

Két embert mentettek ki a tűzoltók vasárnap a Somogy megyei Deseda jegéről, Kaposvár közelében, miután egy korcsolyázó alatt beszakadt a jég, írta vasárnap délelőtt a katasztrófavédelem honlapja. A korcsolyázó társai rögtön hívták a tűzoltókat, de egy férfi maga is megpróbált segíteni, és bement a bajba jutott ember után a jégre.

A katasztrófavédelem közleménye szerint a közben megérkező tűzoltók kérték, hogy hagyja abba, amit csinál, és végül dugólétra, valamint kötelek segítségével partra húzták őt is a beszakadt korcsolyázóval együtt, akit azóta már a mentők ápolnak.

Vasárnap délután a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága újabb részletekkel állt elő az esetről, és közölték, hogy egy reintegrációs őrizetben lévő elítélt férfi mentett életet a tónál. A reintegrációs őrizetesek már nincsenek börtönben, de még nem szabadok. A nem túl súlyos, nem erőszakos bűncselekményekért leültetett emberek büntetésük utolsó hónapjait - szigorú feltételek mellett - börtönön kívül, odahaza, a családjukkal, lakás és munkahely közt ingázva tölthetik le, miközben a bv. elektronikus nyomkövetővel tartja szemmel őket.

A Bvop közleménye szerint az elítélt éppen akkor sétáltatta kutyáját a tó mellett, a részére meghatározott reintegrációs őrizeti zónán belül, amikor a korcsolyázó alatt beszakadt a jég, ő pedig erre saját életét kockáztatva azonnal a segítségére sietett. Az olvadó jégen két darab létra és kötelek segítségével megközelítette az elsüllyedő korcsolyázót, majd kihúzta a jeges vízből. A Bvop is megjegyzi, hogy végül a katasztrófavédelem kiérkező munkatársainak segítségével sikerült a partra jutniuk.

A kapos.hu oldalán meg lehet nézni egy olvasó által beküldött videófelvételt a mentésről.

A Bvop friss adatai szerint jelenleg 156-an vannak országszerte reintegrációs őrizetben, és az intézmény 2015. április elsejei bevezetése óta eddig 642 ember kapta meg ezt a lehetőséget.

Rovatok