Index Vakbarát Hírportál

A napok óta töprengő rendőrfőkapitány merész lépésre szánta el magát

2017. január 28., szombat 08:40

Rendhagyó felhívás közzétételére szánta magát a budapesti főkapitány.

Ezzel a mondattal veszi kezdetét a Police.hu-n szombat reggel megjelent közlemény, amely nem veri át a lelkesen kattintó olvasót, mert valóban rendkívüli. Bucsek Gábor vezérőrnagy, rendőrfőkapitány ugyanis arra jutott, hogy kifizeti egy szmogriadó idején megbírságolt autós büntetését. Pontosabban kifizetné, ha. 

A sztori 

Pár napja jelent meg a 444-en egy történet az apáról, aki feleségével kemoterápiás kezelésre hozta négyéves leukémiás lányukat. A történet szerint egy Budapesttől 180 kilométerre fekvő községből jöttek a fővárosba Opel Astrájukkal, amelynek környezetvédelmi besorolása miatt nem lett volna szabad közlekednie. 

A sztori úgy folytatódik, hogy az apa hazafelé tartott egyedül, amikor leintették a rendőrök, és kiosztottak neki egy 15 ezres büntetést. A férfi állítólag hiába mondta a rendőröknek, hogy előjegyzett orvosi kezelésre vitte gyermekét, amelynek papírjai ott vannak az anyósülésen, ez nem érdekelte őket. 

A Police.hu közleménye felidézi, hogy a történetet a kislány anyjának egy ismerőse hozta a sajtó tudomására, a részletei azonban nem ismertek. "Nem közölte, egyetlen oknyomozó újságíró nem derítette fel, pontosan mikor, hol, kivel szemben, és miért intézkedtek munkatársaim. Nincs lehetőségem megismerni a másik fél, a rendőr változatát, pedig nagyon szeretném" - írta a rendőrfőkapitány. 

A főkapitány, aki semmit sem tehet, mégis mindent megtesz

Bár a sztoriról gyakorlatilag semmi konkrétumot nem tudni, a Blikknél már jelentkeztek mentősök, akik kifizetnék a birságot, és a vezérőrnagyot is nagyon felháborította az eset, úgyhogy Bucsek Gábor látatlanul is kioszt egy taslit a kollégáinak. 

Én nem ilyen hozzáállást várok el munkatársaimtól. Hiszem, vallom, hirdetem: szmogriadó ide vagy oda, környezetvédelmi osztályba sorolás miatt Budapest egyetlen rendőre nem sújt pénzbírsággal egy olyan édesapát, aki kezelésre szállította beteg kislányát. A rendőr ilyenkor nem bírságol, figyelmeztet

- írja a főkapitány, aki saját bevallása szerint három napja töpreng, mi tévő legyen. Mit tehet egy, az ő beosztásában lévő vezető - tette fel magának a kérdést Bucsek Gábor, aki arra jutott, hogy ilyen esetben a budapesti rendőrfőkapitány semmit sem tehet. Kivéve akkor, ha az illetőt nem Bucsek Gábornak hívják. 

A közlemény zárása annyira magas irodalmi és stilisztikai értékkel bír, hogy álljon itt szószerint is: 

Három napja töprengek, mit tehet egy ilyen helyzetben a budapesti főkapitány. Röviden és tömören, semmit. Bucsek Gábor azonban igen: kész vagyok saját pénzemből kifizetni a kirótt bírságot, ha és amennyiben meggyőződhetem arról, hogy mindez az ismerős beszámolója szerint történt. Várom a bírságolt jelentkezését!

A főkapitány tehát fizet. Ha és amennyiben kiderül, hogy a történet igaz, és felkeresi az érintett. 

Rovatok