Index Vakbarát Hírportál

Lázár János összenyelvbotlott 700 ezer migránst

2017. március 3., péntek 14:23

„A miniszter elmondta: a válsághelyzet szeptember 7-ig tartó fenntartásáról döntöttek, amire azért van szükség, mert mintegy 800 ezer ember szorult be a balkáni térségbe, akik nem tudnak visszatérni Törökországba” – áll a Kormány.hu oldalon a csütörtöki kormányinfó összefoglalójában. A miniszter ezt a számot hozta fel érvként, hogy miért kell még 38 milliárdot költeni a határvédelemre, és miért kell fenntartani a válsághelyzetet.

A balkáni útvonalon rekedt 800 ezer menekült/migráns elég erősen hangzik, a Magyar Nemzet mai számában fel is tette a kérdést, hogy Lázár a valósnál nyolcszor több illegális migránst lát-e. A kérdés azért tűnt relevánsnak, mert:

Emailben kerestük meg Lázár Jánost, hogy megkérdezzük: honnan vette a miniszter a 800 ezres számot? Milyen kimutatás, statisztika, adat, beszámoló alapján mondta azt, hogy a balkáni útvonalon 800 ezer migráns rekedt?

A Miniszterelnökségtől telefonon válaszoltak. Azt mondták:

Csak nyelvbotlás volt.

Természetesen a miniszter úr is 80-100 ezres számról tud, de valószínűleg a leiratból rosszul olvasta fel. Nyelvbotlás volt ugyan, viszont a teljes országos sajtó ezt a számot közvetítette az olvasók, tévénézők felé – a Kormány.hu-n is ez a szám maradt továbbra is.

Rovatok