Index Vakbarát Hírportál

Esővel, viharos széllel jön a május vége

2017. május 21., vasárnap 10:23 | aznap frissítve

Szeszélyes, későtavaszi időjárásnak nézünk elébe, mindenki készítse elő az esőkabátját a hétre, ha nem akarja, hogy kifordítsa az esernyőjét a szél. Vasárnap délután az ország egy részében az esőálló felszerelés se lesz elég, mert jókora vihar ígérkezik. 

Elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat öt nyugat-magyarországi megyére az "aktuális és a néhány órán belül bekövetkező veszélyes időjárási jelenségek" miatt. A riasztás mellett figyelmeztető előrejelzés is érvényben van, e szerint a Dunántúlon az északnyugati szelet kísérő legerősebb széllökések 60-70 km/óra, a Balatonnál 80 km/óra körül alakulnak, közben jelentős, 20-30 mm közti csapadék, részben akár jég is eshet. A nyugat felől érkező zivatar Budapestet délután négy körül érheti el a Weather.com előrejelzése szerint, de olyan erős szél nem lesz, mint a nyugati megyékben, csupán 20 km/óra körüli értékeket írnak. Az esti óráktól a szél tartós mérséklődése valószínű országszerte.

A Dunától keletre eső tájakon vasárnap napközben lokálisan záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. Estefelé jöhet a masszívabb csapadék, 15-25 mm eső, illetve jég is eshet viharos széllökések kíséretében, legnagyobb eséllyel az Északi-középhegységben és az Alföldön. Délután 20-27 fok között alakul a hőmérséklet, de a zivatarok után lehűlhet a levegő. 

Hétfőtől csütörtökig is marad a változékony idő: a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett szórványosan előfordulhatnak záporok, zivatarok, lokálisan akár 20-30 mm csapadékra is lehet számítani.

Kedden és csütörtökön esik majd a legnagyobb, szerdán pedig a legkisebb valósínűséggel az eső annak ellenére, hogy aznap felhős lesz az ég. Többfelé megélénkül, az időszak végén nagy területen viharossá fokozódik a nyugati, északnyugati szél. Hideg legalább nem lesz, a legmagasabb hőmérséklet 20-27 fok között alakulhat, hajnalban pedig 10-16 fokot várhatunk csütörtökig. 

Rovatok