Index Vakbarát Hírportál

A kormány már most csalást kiált a kvótaperben

2017. június 27., kedd 06:43

Az Európai Bíróságra óriási nyomás nehezedik a kvótaperben, a befolyásolás szándékával fellépő szereplők azt szeretnék elérni, hogy a testület ne a magyar és szlovák érveket fogadja el - nyilatkozta a Magyar Időknek Völner Pál. Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a lapnak adott interjúban kijelentette: nem nyithatjuk meg kapuinkat az illegális migránsok előtt.

A cikk felidézi, hogy lassacskán a végére ér az a per, amelyet Szlovákiával együtt Magyarország kezdeményezett az EU bíróságán a kötelező betelepítés ellen. 

"Ha a bíróság kizárólag a jogi érvek alapján dönt, úgy a beadványunk helyzete igen kedvező.

Az uniós bírákra ugyanakkor hatalmas nyomás nehezedik, a befolyásolás szándékát az utóbbi időben többször is érzékelni lehetett.

Mondanom sem kell, ezek a kísérletek nem a magyar érveket, a visegrádi négyek álláspontját támogatták. Akárhogyan is alakul az eljárás, nem nyithatjuk meg kapuinkat az illegális migránsok előtt" - fogalmazott Völner Pál.

Az államtitkár hozzátette: szélesítené Magyarország mozgásterét, ha annak idején az Országgyűlés megszavazza azt az alaptörvény-módosítást, amely kizárta volna bármilyen személyek kötelező betelepítését. Az előterjesztés akkor a Jobbikon bukott el. "Ha az Európai Bíróság előtt nem járna sikerrel a beadványunk, úgy a kérdéssel újra foglalkoznunk kell" - jegyezte meg.

A magyar kormányt az utóbbi hetekben - a civilekkel kapcsolatos törvény, a CEU-ügy, valamint a migráció miatt - ért bírálatok kapcsán Völner Pál arról beszélt, hogy látszólag önálló szereplők véleményéről van szó, a helyzet azonban nem ez. 

"Valójában alaposan megkonstruált, összehangolt akció zajlik már régóta a kormány politikája ellen, így messze nem a véletlen műve, hogy ki és mikor fejti ki kritikus álláspontját. Megjegyzem, a három téma is összekapcsolódik egymással: a civil szféra új szabályai, a felsőoktatási törvény módosítása és a migránsok kötelező betelepítése elleni magyar fellépés egyaránt azt a célt szolgálja, hogy Magyarországon a magyar érdekek érvényesülhessenek, a legfontosabb kérdésekben idehaza mondhassuk ki a végső szót" - jelentette ki az államtitkár.

Rovatok