Index Vakbarát Hírportál

Orbán: A kormány nem tolerálja az antiszemitizmust

2017. július 21., péntek 19:03

Bár egy hajszálon és az amerikai diplomácián múlt, hogy Hóman Bálint nem kapott szobrot Székesfehérváron, és a titokban felhúzott Szabadság téri emlékmű körül is vannak szürke foltok, de az MTI szerint Orbán Viktor az Iszrael Hajon (Izrael Ma) lapnak úgy nyilatkozott, hogy zéró tolerancia van a magyar politikai életben az antiszemitizmussal szemben. „Soha nem fogunk tolerálni semmiféle antiszemita megközelítést bármely problémával kapcsolatban” – mondta a hírügynökségi lapszemle szerint a kormányfő.

A napilap pénteki számában rövidebb formában, az újság honlapján pedig bővebben megjelent interjúban a kormányfő arról beszélt, hogy a magyarországi jobboldalnak és a zsidóságnak is energiát kell fektetnie a kölcsönös bizalom alapjának megteremtésében, mert történelmi okok miatt nehéz a kapcsolatuk. 

Kifejtette, hogy a parlamentben vannak olyan képviselők, akik antiszemita gesztusokat tettek, és olyan pártok, amelyek ezt elfogadták. "Nem mondhatom, hogy a Jobbik, hogy az egész párt antiszemita, de elfogadhatónak tart bizonyos gesztusokat, programokat, személyeket, megközelítéseket, amelyek teljesen nyilvánvalóan antiszemiták"

Hozzátette ugyanakkor: világossá akarja tenni, hogy "a magyar politikai életben az antiszemitizmussal szemben a zéró tolerancia politika érvényes".

A zsidó közösséggel ápolt kapcsolatot bonyolító tényezőnek nevezte, hogy a "kommunisták és a baloldaliak" tényszerű bizonyítékokat mellőzve rendszeresen vádolnak antiszemitizmussal olyanokat is, akik nem antiszemiták. "Az én politikai közösségem, jómagam és a kormány a baloldal állítása szerint antiszemita hajlamú", ami a kormányfő szerint tisztességtelen állítás. "Tények ezt nem bizonyítják, ők ennek ellenére hangoztatják" - tette hozzá.

Az interjúból kiderült, hogy a miniszterelnök antiszemitának tartja Horthy Miklóst, akit egy hónapja még kivételes államférfinek tartott a felújított Klebelsberg-kastély átadásán. "Úgy gondolom, hogy az a politikai elit, amely az állampolgárokat eredetük szerint megkülönböztetve hoz törvényeket, antiszemita megközelítésű" - hangsúlyozta. Kifejtette: Horthy hatalmas bűnt követett el. Ugyanakkor néhány évtizeddel korábban ő mentette meg az országot és szerinte ezeket a tényeket nem lehet tagadni.

Orbán Viktor az interjúban kapcsolatát Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel komoly értéknek nevezte. Szerinte kapcsolatuk újabb, személyesebb, egymás gondolkodását jobban megismerő szintre emelkedett Netanjahu eheti budapesti látogatásával. 

Rovatok