Index Vakbarát Hírportál

Megszüntették a nyomozást az etikus hekker ügyében

2017. augusztus 23., szerda 11:18

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az eljárást megszüntette az etikus hekker ügyében, mert – a BKK jegyértékesítési rendszerét érintő – cselekmény nem veszélyes a társadalomra – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-t. Az illetékes Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség kedden azt közölte, hogy ugyan a nyomozás még folyik, de már nem gyanúsítottja az ügynek az etikus hekkerként ismertté vált kisvárdai fiatalember.

A főügyészség szintén megállapította, hogy az, hogy a gyanúsított a sértett jegyértékesítési rendszerében jogosulatlanul adatot változtatott meg nem veszélyes a társadalomra, és így nem valósít meg bűncselekményt.

Július 21-én éjjel a rendőrök elvitték kihallgatásra azt a fiatalt, aki feltörte a BKK online jegyvásárlási rendszerét, állítása szerint azért, hogy bizonyítsa, milyen biztonsági rések vannak benne.

A T-Systems Magyarország az informatikai rendszerét ért jogosulatlan befolyásolás miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, miután rést talált a BKK a T-Systems által fejlesztett online jegyértékesítési rendszerén, és 50 forintért vásárolt magának havi bérletet.

Utóbbit soha nem használta, és a rendszerhibára felhívta a BKV figyelmét. Meggyanúsítása ellen számos szervezet tiltakozott, sőt a fővárosban még demonstrációt is tartottak a BKV központi épülete előtt az etikus hekker feljelentése és meggyanúsítása miatt.

Rovatok