Index Vakbarát Hírportál

Bíróság elé állítják a zebrán gázoló mentőst

2017. október 3., kedd 10:29

A gyulai ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a 40 éves férfival szemben, aki tavaly novemberben egy mentőautó sofőrjeként egy békéscsabai zebrán halálra gázolt egy 16 éves lányt.

A mentőszolgálat november 22-én kora délután kapott egy bejelentést, amire sürgős vonulással kellett reagálniuk. A mentőállomáson sofőrként dolgozó vádlott megkülönböztető jelzéssel, 87 km/órás sebességgel közlekedett Békéscsaba lakott területén, amikor a Bartók Béla út – Petőfi utca – Szemere utca kereszteződésében, piros jelzésen való áthaladásakor elütötte a zöld jelzésen elinduló kerékpározó fiatalkorút. A fiatal fülében fülhallgató volt, azon zenét hallgatott, nem nézett körbe, így nem vette észre a mentőautót. Az ütközés következtében a 16 éves lány olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően elhunyt.

A mentőautó sofőrje vétkes volt abban, hogy nem győződött meg arról, a zebrán a zöld jelzésen elinduló biciklis megadta-e neki az elsőbbséget. A vádirat szerint, ha a sofőr 60 km/órás sebességgel haladt volna, intenzív fékezéssel elkerülhető lett volna a baleset.

Az ügyészség a férfire próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását kérte, valamint azt, hogy tiltsák el közúti járművek vezetésétől, és kötelezzék őt a 700 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

Rovatok