Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Teljesen másképp ítéljük meg a helyzetet

2017. október 12., csütörtök 19:27

Teljesen másként ítéli meg Magyarország és Ukrajna az ukrán oktatási törvény kérdését, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, miután ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel tárgyalt. Az ukrán külügyminiszter azt mondta: a jogszabály nem az emberek ellen irányul, írja az MTI.

A külügyminiszter szerint Magyarországnak a megállapodás a célja, nem pedig a harc, hogy a kárpátaljai magyarok ugyanazokat a jogokat élvezhessék, mint a törvény elfogadása előtt. Elmondta, hogy a találkozón a lehető legszűkebb körben akarták megvitatni a két ország között jelenleg legsúlyosabb kérdést, szerinte nyílt és őszinte párbeszédet folytattak az ügyről és nagyra becsüli, hogy Pavlo Klimkin eljött Budapestre, és

ebben a rendkívül nehéz időben a párbeszéd útját választotta.

Ezzel együtt is reméli, hogy nem abban a formában fogadják el a jogszabályokat, mint ahogyan beterjesztették, ugyanis szerinte az ukrán oktatási törvény szembemegy a társulási megállapodással is, emiatt pedig kezdeményezik az EU-Ukrajna társulási megállapodás felülvizsgálatát.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a közös sajtótájékoztatón azt mondta, hogy nem az emberek ellen irányul az új ukrán oktatási törvény, hanem azt szolgálja, hogy minden állampolgár érvényesülni tudjon Ukrajnában. Szerinte egyetlen iskola sem fog bezárni és egyetlen tanár sem veszíti el a munkáját az új törvény miatt. Ugyanakkor

Ukrajna nyitott a párbeszédre kétoldalú és nemzetközi keretekben is

- mondta. 

Aggasztó az emberi jogok helyzete

Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP EP-képviselője szerint aggasztó az emberi jogok helyzete Ukrajnában, mert az ukrán oktatási törvény elfogadott módosítása csorbítja a nemzeti kisebbségek szerzett jogait. Reméli, hogy nemzetközi hatásra sikerül úgy megváltoztatni a törvényt, hogy az ne sértse az ukránok nemzeti érdekeit, de figyelembe vegye a nemzeti kisebbségek alkotmányos jogait is.

Rovatok