Index Vakbarát Hírportál

Hosszabb ideig tart a kilakoltatási moratórium

2017. október 31., kedd 15:19

Az MTI tudósítása szerint több témában is új határozatot hozott az országgyűlés. Marad a kötelező kéményellenőrzés eltörlése, nem kell engedélyezni a 80 méternél mélyebb kutakat és meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot is.

Kötelező kéményellenőrzés

Ismét megszavazta az Országgyűlés a családi házak kötelező kéményellenőrzését, írja az MTI. Azok után, hogy Áder János köztársasági elnök visszaküldte az előterjesztést megfontolásra, a Ház 117 igen és 58 ellenében mégis megszavazta, hogy 2018 január 1-től továbbra is ingyenesen, de csak megrendelésre végezhessen ellenőrzést a katasztrófavédelem. A belügyi tárca hangsúlyozza, hogy az új előterjesztés értelmében a háztulajdonosok nem függnek majd a kéményseprők munkavégzési rendjétől, mivel maguk kérhetik a vizsgálatot, kéménytisztítást.

80 méternél mélyebb kutak engedélyeztetése

A törvénymódosító csomag emellett eltörli a házi vízigény kielégítésére szolgáló, 80 méternél sekélyebb kutak engedélyezési és bejelentési kötelezettségét. Továbbá kimondja, hogy azon kutaknál sem kell az eljárásért igazgatási szolgáltatási díjat fizetni, ahol a vízjogi engedélyezési eljárás fennmarad.

A parlament a változtatásokkal létrehozta az uniós támogatással megvalósuló Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszert (VIZEK), amelynek célja az öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárás elektronizálása, továbbá a vízkészletjárulék elektronikus megállapításának, bevallásának és megfizetésének lehetővé tétele.

Mezőgazdasági célú vízhasználat

A Ház a mezőgazdasági célú vízhasználóknak megemelte a vízkészletjárulék-mentesen felhasználható vízmennyiséget, amely így az öntözésnél 50 ezer köbméter/év helyett 400 ezer köbméter/évre, a halgazdálkodásnál és rizstermelésnél 150 ezer köbméter/évről 300 ezer köbméter/évre növekszik. 

Vízügyi és rendvédelmi dolgozók

A parlament a vízügyi igazgatási szerveknél foglalkoztatott több mint négyezer közalkalmazott életpályarendszerére vonatkozó szabályozást is hozott. Az érintettek illetményemelése két ütemben történik: idén szeptember 1-jétől, majd 2018. január 1-jei hatállyal szintén átlagosan 15-15 százalékkal növekedik a keresetük.

A módosítások érintik a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek mintegy 60 ezres hivatásos állományát is, akik a terveknek megfelelően 2018. január 1-től újabb, átlagosan 5 százalékos mértékű illetményemelést kapnak. A kormány tájékoztatása alapján az érintettek illetménye a jövő évtől már átlagosan 45 százalékkal haladja meg a 2015 előtti szintet, 2019. január 1-től pedig további 5 százalékos emelésre számíthatnak, amelyet egy későbbi javaslat tartalmaz majd.

Kilakoltatási moratórium meghosszabbítása

A moratórium november 15-től április 30-ig tart abban az esetben, ha a kötelezett magánszemély. Eddig ez az időszak december 1-től március 1-ig tartott. A változtatás célja a javaslat indoklása szerint, hogy a lakóingatlanukat elveszítő adósoknak - illetve az önkormányzat jegyzőjének - több ideje legyen a lakhatás biztosítására. A javaslat benyújtói emellett indokoltnak tartották, hogy a téli időszakon túl a hűvös őszi, tavaszi időszakra is kiterjedjen a kilakoltatási moratórium. A rendelkezést a hatálybalépése napján folyamatban lévő azon végrehajtási eljárásoknál is alkalmazni kell, amelyeknél a módosítás hatálybalépésének napján a lakóingatlant még nem ürítették ki. A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Nemzetközi szerződéseket érintő szavazások 

A magyar-szlovák államhatáron álló határhidakról és határutakról szóló megállapodást egyhangúlag, 175 igen fogadták el. A változtatások a hatékonyabb üzemeltetés érdekében lehetővé teszik, hogy a két ország felossza egymás között a közös tulajdonukban álló hidak és határutak teljes fenntartását, figyelembe véve például, hogy az ehhez szükséges munkagépekkel melyik helyszíneket tudják könnyebben megközelíteni.

A migrációt érintő változtatások

Az elfogadott előterjesztés egy európai parlamenti és tanácsi irányelv átültetéséhez szükséges javaslatot is tartalmaz. Az irányelv célja, hogy átláthatóbbá tegye a harmadik országbeli kutatókra, hallgatókra, tanulókra, javadalmazásban nem részesülő gyakornokokra és önkéntesekre vonatkozó rendelkezéseket.

A kedvezményes internet-előfizetésekre is vállalható 2 éves hűségidő

A jogszabály megteremti annak lehetőségét, hogy kétéves hűségszerződést lehessen kötni az internethasználat elterjedését célzó kedvezményes előfizetési csomagokra. Ezek a "digitális jólét alapcsomagok" június óta érhetők el a szolgáltatóknál.

Rendelkeztek arról is, hogy a fogyasztó felmondhatja a hűségszerződését abban az esetben, ha a szolgáltatást költözés miatt új címen kívánja tovább használni, de a szolgáltató ezt műszaki okok miatt nem tudja biztosítani. A felmondásra akkor van lehetőség, ha a fogyasztónak a szolgáltató felé nincs díjtartozása.

A jövőben csak és kizárólag akkor lesz lehetősége az előfizetőnek felmondani a határozott időtartamú előfizetői szerződését, ha a szolgáltató "egyoldalúan módosítja a műsorterjesztési szolgáltatás keretében kínált csatornák összetételét". De ez mostantól nem vonatkozik arra, ha a szolgáltató megváltoztatja a csatornasorrendet, vagy ha a meglévő kínálaton felül kerülnek új csatornák a csomagba.

Öt százalékra csökken a Braille-nyomtató és kijelző áfája

27 százalékról 5 százalékra csökken több vakokat és gyengénlátókat segítő eszközök áfája, miután a parlament 176 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadta a fideszes Tapolczay Gergely és Nyitrai Zsolt vonatkozó javaslatát.

A kormánypárti képviselők azzal indokoltak, hogy a vakokat és gyengénlátókat segítő eszközök egy része - például a Braille-írógép - már korábban is kedvezményes áfakulcs alá tartozott, azonban ezek az eszközök folyamatosan fejlődnek, így szükséges bővíteni a kört. A kedvezményes áfakulcs 2018. január 1-jétől a Braille-nyomtatóra és a Braille-kijelzőre is vonatkozik.

Bővül az adómentességet élvező ösztöndíjak köre

A változtatás egyik része a személyi jövedelemadóról szóló törvényt módosítja, kiterjesztve például a hősi halottá nyilvánított katonák hozzátartozóinak körét. Kiterjesztik az adómentességet a Balassi Bálint-ösztöndíjprogram több juttatására, több honvédelmi és külpolitikai ösztöndíjra, az ápolóknak juttatott Michalicza-ösztöndíjra, továbbá a hiányszakmát tanuló Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjra.

Adómentességet biztosítanak továbbá az első sikeres nyelvvizsga és az első emelt szintű, idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjának jogszabály alapján visszatérített összegére, amelyet a kormány most már átvállal a családoktól. Adómentes lesz emellett a gyermekvállaláshoz kapcsolódóan elengedett hallgatói hiteltartozás összege.

Kiterjesztik továbbá az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak körét azokkal a külföldi állampolgárokkal, akik a külgazdasági és külügyminiszter által adományozott ösztöndíjjal létesítenek Magyarországon tanulói, hallgatói jogviszonyt.

Rovatok