Index Vakbarát Hírportál

Életbe lépett a meghosszabbított kilakoltatási moratórium

2017. november 15., szerda 16:41

Életbe lépett a meghosszabbított kilakoltatási moratórium szerdán - közölte az Igazságügyi Minisztérium az MTI-vel. Az Országgyűlés október 31-én fogadta el azt a törvénymódosítást, ami a kilakoltatási moratórium időtartamát a december 1-től március 1-ig tartó időszak helyett november 15-től április 30-ig állapítja meg magánszemélyek esetében.

A rendelkezést a hatálybalépése napján folyamatban lévő azon végrehajtási eljárásokban is alkalmazni kell, amikben a lakóingatlanokat a módosítás hatálybalépésének napján még nem ürítették ki.

A 2003 óta létező téli kilakoltatási moratórium célja, hogy a legkritikusabb időszakban megvédje a nehéz helyzetbe jutott családokat, a lakás elvesztése ne járjon együtt automatikusan az élet veszélyeztetésével, az emberi méltóság sérelmével. Az Országgyűlés döntésének köszönhetően a meghosszabbított téli kilakoltatási moratórium hosszabb időre ad védelmet az érintetteknek. 

A javaslat benyújtói emellett indokoltnak tartották, hogy a téli időszakon túl a hűvös őszi, tavaszi időszakra is kiterjedjen a kilakoltatási moratórium.

Rovatok