Index Vakbarát Hírportál

Nem támogatja az állam a vegetarianizmust

2017. december 7., csütörtök 12:18

Z.-éknél az egyik nap csörgött a telefon, és a vonal túlsó végén egy nő afelől érdeklődött, hogy Z.-ék gyereke továbbra is húsmentes étkezést folytat-e az iskolában, vagy esetleg mostantól mehet a hús is. Z. gyereke 7 éves, budai iskolába jár, a kérdező pedig a Budavári Önkormányzat Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezetétől telefonált.

Z.-nek akkor még fogalma sem volt, milyen kafkai napok következnek az életében.

Z. gyermeke, I., másfél éve egyáltalán nem eszik húst, amit már az óvodában elkezdett hanyagolni. Akkor még keverték az étrendjét, a húsos és nem húsos ételeket. Z.-ék tavalyig nem is tudtak róla, hogy lehetne vegetáriánus kosztot kérni. Persze ez nem is volt ennyire tudatos döntés, I. egyszerűen csak undorodik a hústól, és nem hajlandó megenni. Van ilyen.

Hogy ez probléma lehet, korábban fel sem merült, és ahogy az óvodában, az iskolában is megszégyenítés és különösebb gond nélkül sikerült számára – és sok más, hasonló cipőben járó gyerek számára – megfelelő ételt felszolgálni.

Néhány éve a J. család hasonló helyzetben volt. J.-ék vegetariánusok, gyerekeik is azok. Az óvodában külön húsmentes étrendet kérhettek, amit úgy oldott meg a szolgáltató, hogy a többiek rendes ételéről egyszerűen levette a húst. Tehát ha például rizibizi volt rántott hússal, B. rizibizit kapott rántott hús nélkül. Ez sem ideális helyzet, de hogy később miképpen alakult volna a sorsuk, arról már nem szerezhettek tapasztalatot, mert a család közben külföldre költözött.

Visszatérve Z.-ékre: lakóhelyükön szolgáltatót váltott az iskola. És ettől aztán kártyavárszerűen omlott össze az eddigi rendszer.

Azt ugye tudja, hogy megváltozott az iskola beszállítója?

– szegezte Z.-nek a kérdést a telefonáló hölgy. Z. nem tudta. Honnan is tudta volna? A telefonáló is az elmúlt években már legalább a negyedik kapcsolattartó volt, akivel alkalma volt beszélni. Az ilyen kérdésekre elég kevés szülő van felkészülve, arra meg még kevesebb, ami ezek után jött. 

A telefonáló nő ugyanis kijelentette, hogy a továbbiakban nem tudják biztosítani a húsmentes étrendet, csak abban az esetben, ha orvosi papírt hoznak. Feltehetően nincs olyan orvos, aki orvosi papírt írna arról, hogy egy gyerek undorodik a hústól, vagy hogy lelkiismereti okokból nem akar húst enni. Márpedig a nő ezt kérte, és a 2014-ben megváltoztatott szabályozásra hivatkozott, ami nélkülözhetetlenné teszi az orvosi papírt, amire így az ételszállító szolgáltató is igényt tart.

Az alábbi táblázatban az I. kerületben ellátó és szolgáltató szervezethez tartozó gyerekek és a speciális étrendet követő gyerekek számát tüntettük fel. (Forrás: GAMESZ)

  Összesen Egészségügyi okokból   Vallási okokból  sertéshúsmentes   Húsmentes
  1339   24   18  13

De akkor eddig miért nem kellett orvosi papír? Z. felajánlotta, hogy elmegy a gyerekorvoshoz, akivel írat egy olyan papírt, ami szerint I. nem fogja megenni az ételt, ettől legyengül a szervezete, és emiatt nem fog tudni figyelni az órán. Tehát káros lenne számára húsos ételt felszolgálni. Viccesen hangzik, ugye? Z.-éknek kevéssé volt az, és a nő közölte, nem a gyerekorvostól, hanem gasztroenterológustól kell papírt beszerezni. És másnapra. 

Mellékszál. Specialistához nem könnyű bejutni, én egy csütörtökön találomra felhívtam néhány speciálisan gyerekkel foglalkozó magánszakrendelőt, és sehol nem tudtam aznapra, vagy másnapra időpontot kérni. A legrövidebb időn belül a következő hét elejére kaptam időpontot, de volt, aki csak két héttel későbbre mondta. Máshol meg januárban fogadtak volna. 

Persze ez a körülmény is megfordult Z. fejében, de főleg az, hogy milyen igazolást adhat egy orvos a gyereknek ilyen esetben, amikor a saját maga elhatározásából lett vegetáriánus. Erre a kérdésre a szolgáltatónál sem tudtak választ adni.

Z. a telefont követően a szülői munkaközösséghez fordult, amelynek tagjai szintén nem hallottak még arról, hogy ilyen megkötések lettek a közétkeztetésben.

Laktózérzékenységre, gluténallergiára persze eddig is kellett papír, és Z. a problémájával nem is volt egyedül. Ez persze normális, hiszen számos gyerek kap eltérő étrendet laktóz- vagy gluténallergia miatt. De a java csak ezután kezdődött.

Z. azután telefonon beszélhetett a Budavári Önkormányzat Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezetének igazgatójával, aki tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) három évvel ezelőtti rendeletmódosításáról, és összességében elmondta, hogy

az állam nem tartja helyesnek, ha a gyerek vegetáriánus.

Z. szomorú, hogy ilyen elavult rendelet hatályba léphetett. Aztán megsúgták neki, hogy van kiskapu:

azt kell írnia, hogy I. vallási okból nem eszik húst.

Z.-ék végül ezt is választották, de a nő még ezt megelőzően érdeklődött az új szolgáltatónál, a Hungastnál.

A húsmentes étrendre vonatkozó kérést először félreértették: felajánlották, hogy a gyerek feliratkozhat sertéshúsmentes étrendre. Ezzel nem igazán jutottak közelebb a megoldáshoz, aztán Z. beszélt a dietetikus kínálatfejlesztési menedzserrel is, aki összeállítja az étrendet. Ő azt mondta, nem egyedi a probléma, a szabály sok speciális intézményben is megnehezíti az étrend összeállítását.

Végül elküldték neki az ÁNTSZ Országos Tisztiorvosi Szolgálat három évvel ezelőtti fejléces állásfoglalását. Az Emmi rendeletére hivatkozva

vegetáriánus étkeztetés nem engedhető meg egyik korcsoportban sem.

Azt is szabályozzák, hogy mennyi húst, húskészítményt, halat kell adni tíznapos bontásban személyre lebontva. A rendelet ugyan hatályos, az ÁNTSZ viszont ebben a formájában már megszűnt.

Akkor mit lehet tenni? A szülő azt sem választhatja, hogy majd mindennap csomagol valami ebédet a gyereknek, mert a törvény arra is kitér, hogy az iskolai étkeztetésbe kívülről nem kerülhet be étel, azaz a gyerek vagy éhezik délután négyig, az iskolai nap végéig, vagy undorát, esetleg lelkiismeretét leküzdve elkezd húst enni. Vagy csak a köretet eszi meg, már ha van.

Z. mindemellett konstruktív hozzáállást tapasztalt a cég részéről, de hiába, a rendelet mindenkit megköt, és amúgy is nehéz összeállítani az étrendet, mert borzasztó rugalmatlan a rendszer. Nemcsak rugalmatlan, de szigorú is: azt mondták neki, hogy a vegetáriánus szót gyakorlatilag leírni is tilos, mert azonnali ellenőrzés és büntetés következhet, ezért mindenki inkább a húsmentes kifejezést kell használja.

I. iskolájában többen inkább visszaléptek a húsmentes étrendtől – nem akartak felesleges köröket futni. Volt, aki abba kapaszkodott, hogy az új szolgáltató talán a réginél jobb minőségű ételeket fog a gyerekeknek szállítani, akik majd megszeretik és nem tolják el az ételt.

Megkérdeztem a szolgáltatót, a Hungastot. Ők úgy látják, hogy egyre növekszik a speciális táplálkozási igényű fogyasztók száma. Itt persze elsősorban „az egyes allergén besorolású összetevőktől mentes ételekre” és a vallási, illetve egyéb okokra visszavezethető speciális elvárásokra utaltak.

Az ilyen igényekhez azonban szükség van a rendelet szerint a diétás szakorvos igazolására. „Ezen túlmenően a rendeletben foglalt egyes előírásoktól, ünnepekhez kötődő tradicionális ételek készítésekor, illetve vallási okból is el lehet térni. (...) Hasonlóképpen előfordulnak húsmentes szolgáltatást kérő szülők. A rendelet szerint ezen igény is kielégíthető a táplálkozás-egészségügyi rendelet szerint, amennyiben a hús más állati eredetű fehérjeforrással kerül helyettesítésre (ún. komplettálásra)(lásd: »4. §. (2) Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei, mini bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell.«).

Ezt szokás ovo-lakto vegetáriánus étrendnek nevezni, amikor húst nem, más állati eredetű terméket azonban fogyaszt a speciális táplálkozást folytató egyén. Bár fentinél lényegesebb kisebb számban, de előfordulnak olyan szülők, akik gyermekük számára teljes vegán (tehát az állati eredetű fehérjeforrásoktól mentes) étrendet igényelnek. Ezen kéréseket viszont kategorikus módon el kell utasítanunk, figyelembe véve a szakmai irányelveket és a rendelet elvárásait is."

Megkérdeztük a minisztériumot, hogy amennyiben orvosilag szükséges a megfelelő mennyiségű hús bevitele, akkor ettől miért lehet eltérni vallásos nevelés esetében, illetve ha el lehet térni vallásosoknak, akkor meg miért nem lehet eltérni más okból a húsmentest étrendet követőknek. Amint válaszolnak, megírjuk.

(A szereplők nevének kezdőbetűjét megváltoztattuk).

Borítókép: Gyerekek veszik el ebédjüket a budapesti Újlaki Általános Iskola menzáján 2011. szeptember 8-án. Fotó: Kallos Bea / MTI.

Rovatok