Index Vakbarát Hírportál

Taktikusan tájékoztatták félre a közvéleményt a terror-gyanús Naffa ügyében

2017. december 13., szerda 08:58

Már az első Orbán-kormány számított Zaid Naffa kapcsolataira, és a Magyar Nemzet szerint 1999 nyarán éppen Orbánék kezdeményezték Jordániánál, hogy Naffa tiszteletbeli konzul lehessen Magyarországon.

Demeter Márta, az LMP politikusa beszélt erről a lapnak egy olyan levél alapján, amit a jordán nagykövetség írt a magyar kormánynak a Naffával kapcsolatos kormányzati kérésre reagálva.

A nagyköveti levélben utalások vannak rá, hogy magyar részről érkezett a kérés.

Más kérdés, hogy Naffa magyar állampolgárságot szeretett volna, de a titkosszolgálatok átvilágításán 2016-ban megbukott. Nem véletlenül, például ő volt az, aki révén a magyar kormányfő közelébe kerülhetett a terrorkapcsolatokkal vádolt Ghaith Pharaon. Kiderült most, hogy Naffa 2000-ben is magyar állampolgárságot igényelt, de a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal már akkor elutasította a kérelmét.

Mindezek ellenére az idén ősszel ismét meghosszabbították Naffa tartózkodási engedélyét, mondta Demeter a lapnak. Az Alkotmányvédelmi Hivatal "nem talált kifogást Naffát illetően, a TEK pedig nem válaszolt a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal megkeresésére".

Mivel Naffa számos üzletet kötött a kormányfő családtagjaival és köreivel, a kérdés politikai síkra terelődött, és a magyar kormánynak az idén válaszolnia kellett az ezzel kapcsolatos kérdésekre, de akkor félrevezető választ adtak, hiszen úgy nyilatkoztak, hogy a jordán kormány döntött Naffa kivnevezéséről. Ez végülis igaz, csak az elsikkad ebben a válaszban, hogy az ő ötletük alapján jött a döntés, összegez a lap.

Naffa amúgy 2003-ban, a szocialista-SZDSZ-es kormányzat idején lett tiszteletbeli konzul.

Kibeszélhetik ezt a cikket az Index Facebook-oldalán! 

Rovatok