Index Vakbarát Hírportál

A Jobbiknak 15 napja van, hogy befizesse a gigabüntetést

2018. január 8., hétfő 13:06

Az Állami Számvevőszék befejezte a Jobbik 2015–2016. évekre, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszakra vonatkozó ellenőrzését, és arra jutott: a párt nem tudta igazolni, hogy átlátható módon gazdálkodott volna a közpénzekkel. Az ÁSZ így most, január 8-án felhívással fordult a Jobbik elnökéhez, hogy a párt tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésbe az általa elfogadott tiltott vagyoni hozzájárulás értékét, 331 millió 660 ezer forintot. A Jobbik közleményben reagált a dologra.

Az ÁSZ közleményében azt írja, megállapították, hogy a párt nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását. Ezenkívül a Jobbik szerintük akadályozta a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását. Azt is jeleztek: az ÁSZ hatósági kockázatjelzés alapján feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017 első félévében működéséhez a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.

Az egész ügy októberben kezdődött. Akkor az ÁSZ közölte, hogy ellenőrizni akarná a Jobbikot, de a párt akadályozza a szervezetet. Erről itt írtunk hosszan. A számvevők akkor ügyészséghez is fordult, amely nyomozni kezdett. A számvevők szerint „a Jobbik Magyarországért Mozgalom többszöri értesítés, illetve helyszíni adatkérés ellenére – a 2015–2016. évek, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszak vonatkozásában – nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének, ezzel pedig akadályozta az ellenőrzés lefolytatását”.

Az ÁSZ már akkor közölte, hogy az egész a jobbikos plakátok miatt van, ők úgy fogalmazzák ezt meg, hogy „hatósági jelzést kaptak a Jobbik 2017. első félévi plakátszerződéseivel kapcsolatban – a gazdasági társaságok hirdetési listaáraitól jelentősen elmaradó egységárak miatt – és ezeket a dokumentumokat a vonatkozó ellenőrzési programnak megfelelően az ellenőrzés lefolytatása során felhasználják”. Lefordítjuk: Simicska túl olcsón adta bérbe plakáthelyeit a Jobbiknak.

Az ÁSZ most emlékeztetett arra, hogy az ellenőrzés során értékelte a párttörvény 2014. január 1-jétől hatályos, a tiltott vagyoni hozzájárulásokra vonatkozó törvényi előírások betartását, a módosítás következtében ugyanis 2014-től tilos a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása, és tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe vagy rendel meg szolgáltatásokat.

A törvény szerint a tiltott támogatás mértékét az ÁSZ állapítja meg, amelyet a párt az ÁSZ felhívásától számított 15 napon belül köteles befizetni a központi költségvetésnek. Emellett a párt központi költségvetésből juttatott támogatását a Magyar Államkincstár az ÁSZ által megállapított összeggel csökkenti. Azaz a Jobbik köteles befizetni ezt a 331 milliót, aztán még ennyivel kevesebb állami pénzt is kap.

A Jobbik közleményben reagált az ÁSZ-ra. Azt írják, a közleményben ugyanaz van, mint ami a jelnetéstervezet volt, ugyanúgy törvénysértőnek és szakmaiatlannak tartják. Semmit sem bizonyított, a Jobbik pedig minden törvényt betartott. Azt írják:

"A ma megjelent jelentéssel újabb pontokban sértette meg az ÁSZ a hatályos törvényeket, hiszen az Állami Számvevőszékről szóló 2011. évi LXVI. törvény az alábbiak szerint rendelkezik: 29. § (3) Az Állami Számvevőszék az észrevételre a beérkezésétől számított harminc napon belül írásban válaszol. A figyelembe nem vett észrevételeket köteles a jelentésben feltüntetni, és megindokolni, hogy azokat miért nem fogadta el.

A Számvevőszék nem küldött az általunk leadott észrevételekre választ. A jelentésben fel sem tüntette észrevételeinket, csupán kettőt önkényesen kiragadott, de ezeknél sem az észrevételt emelte be a jelentésbe, hanem csak annak saját értelmezését. Az ÁSZ hazug állítása az is, hogy a Jobbik mindössze két észrevételt tett a jelentéstervezetre, hiszen – mellékletekkel együtt - 36 oldalas dokumentumot nyújtott be, tételesen cáfolva az ÁSZ állításait. Domokos László nem vállalta saját kezűleg a törvénytelen jelentés aláírását, inkább áttolta a felelősséget egy pár hónapja kinevezett munkatársára. A megjelent jelentésben nem szerepel felhívás a Számvevőszék által hasraütésszerűen megállapított tiltott vagyoni hozzájárulás befizetési kötelezettségéről, így érthetetlen az ÁSZ közleményben „megállapított” tiltott vagyoni hozzájárulás befizetése" - írják.

A Magyar Állam Kincstár (MÁK) a Jobbik költségvetési támogatását az Állami Számvevőszék által megállapított összegben, 2018. július 1-jétől érvényesíti, a Jobbik erre vonatkozó kérelme esetén, részletekben, ezt a kincstár főosztályvezetője mondta az MTI-nek.

Az Állami Számvevőszék sorra bünteti meg az ellenzéki pártokat, az Együtt pártot például 19 millió forintra bírságolná a szervezet, mert a párt szerintük többek között kedvezményesen bérelt egy irodát. Az Együtt szerint a fővárosi irodájukról lehet szó az ÁSZ jelentéstervezetében, bár pontosan nem fejtette ki a szervezet, azt viszont ugyanattól és ugyanannyiért bérli a párt, mint az előző ÁSZ-vizsgálat idején, amikor ezzel a számvevőszéknek nem volt semmi baja.

Közben az Adatvédelmi Hatóság is vizsgálódik az Állami Számvevőszéknél, hogy a vizsgálataiknál és határozataiknál betartottak-e minden törvényt, illetve hogy milyen adatokra láthjat rá egyáltalán. Ez már csak azért is felmerülhet, mivel az Együtt azt állítja, a rájuk kiszabott büntetésük egyik része arra vonatkozott, hogy a párt az ÁSZ szerint egy párttag 62 ezer forintos befizetését támogatásként könyvelte el. Juhász Péter, az Együtt elnöke ezután személyesen kereste fel Horváth Bálintot, az ÁSZ szóvivőjét, hogy megkérdezze, most akkor az történt-e, hogy az ÁSZ tudja, kik az Együtt párttagjai, ami bűncselekmény-közeli helyzet, vagy nem tudják, csak úgy kitalálták, hogy erre alapozva büntetnek. Választ természetesen nem kaptak.

 (via ÁSZ, MTI)

Rovatok