Index Vakbarát Hírportál

Eldőlt: Karácsonyék együtt maradnak a szocialistákkal

2018. április 18., szerda 14:31

Nem lesz külön frakciója a Párbeszédnek a parlamentben. Ahogy a választásokon együtt indultak, most folytatják szövetségben az MSZP-vel, amely Tóth Bertalant választotta meg frakcióvezetőnek.

Az MSZP–Párbeszéd frakciószövetségben politizál az Országgyűlésben – jelentette be Karácsony Gergely szerdán Budapesten újságíróknak. A Párbeszéd társelnöke közölte azt is:

Tóth Bertalant választották a frakciószövetség vezetőjének.

Az MSZP–Párbeszéd megválasztott országgyűlési képviselőinek tanácskozása után Karácsony Gergely közölte, a frakciószövetség jogi és technikai részletein dolgoznak még, de a politikai szándék egyértelmű:

Amit a kampányban közösen képviselt a változás szövetsége, azt az Országgyűlésben is közösen kívánja képviselni.

A kampány kezdetén kérdéses volt, hogy a Párbeszéd a választás után is az MSZP-vel folytatja-e. Mivel a két párt szövetségben indult, és mindkettőjük logója szerepelt a szavazólapon, így Szabó Tímeáéknak lehetőségük lett volna öt fővel külön frakciót alakítani. A parlamentbe három párbeszédes jutott, és terjedtek olyan hírek, hogy az együttös Szabó Szabolccsal, illetve a liberális Bősz Anettel meglehet az öt fő. Erről azonban már nincs szó a mostani döntés után. Tóth Bertalan ugyanakkor lebegtette a dolgot, mert arra a kérdésre, önálló frakciója lesz-e az MSZP-nek és a Párbeszédnek, Tóth Bertalan azt mondta, a jogi részletekről hétfő reggelig döntenek.

Karácsony azt is mondta, hogy a választási eredmény nem úgy alakult, ahogy remélték, arról beszélt: "bármit is gondol magáról a kétharmad, a társadalom többsége továbbra is a változást akaró emberek szövetségét jelenti, hiszen az emberek többsége nem arra szavazott, hogy a kormány folytassa a munkáját". Viszont most világos politikai döntést hoztak most azzal, hogy az MSZP, a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt közösen kíván politizálni.

Közösen politizálnak az Országgyűlésben és közösen készülnek a következő választásokra is.

Céljuk, hogy a szövetséget tágra nyissák, nyissanak a civil szervezetek és más demokratikus ellenzéki pártok felé.

Képviselni akarják a változást akarókat

Tóth Bertalan most közölte, a parlamenti munkában képviselni fogják azokat a választókat, akik az MSZP–Párbeszédre szavaztak, illetve azt a 2,5 millió embert is, akik változást akarnak. Hozzátette: nyilvánosságra fognak hozni minden, a „maffiaállammal” kapcsolatos információt, és élnek majd képviselői jogaikkal, ha bárki védelemre szorul.  Ő is hangsúlyozta a szövetség nyitottságát, továbbá jelezte, a parlamenten kívüli hangokat és véleményeket is szeretnék megjeleníteni az Országgyűlésben.

Tóth Bertalan megválasztása frakcióvezetőnek nem meglepő, hiszen eddig is töltötte be ezt a posztot, és Molnár Gyula távozó pártelnök is őt ajánlotta a frakciónak. Tóth Bertalan a hírek szerint pályázik az MSZP vezetésére is, ahogy Kunhalmi Ágnes budapesti elnök is beszélt arról, hogy átvenné a párt vezetését. Erről azonban majd az MSZP választmánya és kongresszusa fog dönteni.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője úgy értékelt, a három párt által létrehozott szövetség átível a politikai törésvonalakon, ennek pedig önmagában üzenete van. De annak is - folytatta - , hogy akármilyen formában is, de fenn tud maradni "a legkompromisszumkészebb és a legfelelősségteljesebb trió", a változás szövetsége.

Még végiggondolják, részt vesznek-e a parlamenti munkában

Tóth Bertalan kérdésre beszélt a Ház alakuló ülését előkészítő tárgyalásokról. Elmondta, jövő héten kezdődnek a tárgyalások, ha megismerik a tisztségviselők és a bizottsági helyek elosztásáról szóló ajánlatot, akkor döntenek arról, hogy elfogadják-e, foglalkoznak-e azzal egyáltalán. Akkor derül ki az is, hogy az ellenzéki pártok között lesz-e majd egyeztetés erről az ajánlatról.

A frakcióvezető szerint ha marad "a pökhendi stílus", a hatalommal való visszaélés a kormánypártok részéről, akkor az ellenzéki pártoknak beszélniük kell arról, hogy részt akarnak-e venni a parlament munkájában. Tóth Bertalan csak az összes ellenzéki párt egyetértésével tartotta elképzelhetőnek a parlamenti munka bojkottját.

A frakcióülésen elbúcsúztak az MSZP azon képviselőitől, akik nem szereztek mandátumot.

Facebook-oldala szerint nem jutott be a képviselői irodaházba, így nem vehetett részt az ülésen a Párbeszéd politikusa, Tordai Bence, aki az MSZP-Párbeszéd közös listájának 11. helyéről került be az Országgyűlésbe. Tordai Bencének tavaly áprilisban vonták meg a belépési jogát az Országgyűlés Hivatalának épületeibe, mert a politikus a miniszterelnök főemeleti dolgozószobájának ajtajára plakátokat helyezett el. 

   

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok