Index Vakbarát Hírportál

Az MTI elismerte, hogy hazugságokat hozott le a Helsinki Bizottságról

2018. május 30., szerda 00:50

A Magyar Távirati Iroda (MTI) kedd éjfél előtt egy perccel – a leginkább olvasómentes időszakban – tett ki egy a Helsinki Bizottsággal kapcsolatos helyreigazítást. Az MTI elismeri, valótlanul állította az általuk lehozott kormányzati közlemény, hogy a Helsinki Bizottság pénzt keresett Magyarország feljelentésével.

Idézzük az MTI-t.

A "Kormányzati Tájékoztatási Központ Közleménye - Reagálás a Helsinki Bizottság közleményére" címmel 2017. december 8. napján az Országos Sajtószolgálat honlapján megjelent közleményben valótlanul híreszteltük, hogy a Helsinki Bizottság pénzt keresett azzal, hogy feljelentette Magyarországot azért, mert Magyarország nem bánt megfelelően a bevándorlókkal.

Valótlanul híreszteltük továbbá, hogy a Magyar Helsinki Bizottság több száz millió forintot kap külföldről átláthatatlan módon. A valóság ezzel szemben az, hogy a Magyar Helsinki Bizottság nem keresett pénzt azzal, hogy eljárást indított a magyar állam ellen a menekülőkkel szemben tanúsított bánásmód miatt. A Magyar Helsinki Bizottság finanszírozása pedig a jogszabályoknak megfelelően átlátható."

Az MTI-ben az Országos Sajtószolgálat (OS) külön szekciót jelent, az OS-sel jelzett anyagok szinte kivétel nélküli egy az egyben átvett, szerkesztetlen közlemények. Amiért az MTI korábbi gyakorlata szerint az a felelős, aki megírja. Így tehát különösebb kockázat nélkül lehozhattak a civil szervezeteket is támadó kormányzati közleményeket.

Az MTI ugyanakkor kettős mércét alkalmazott, mert személyiségi jogokra hivatkozva nem hozta le például az ellenzéki pártok Mészáros Lőrincről vagy Tiborcz Istvánról szóló közleményeit.

Az elfogadhatatlan gyakorlat miatt éppen a Helsinki Bizottság indított próbapert, aminek az lett a vége első fokon, hogy az MTI helyreigazításra kötelezhető, hiszen már azzal szerkeszti a tartalmat, hogy válogat a közlemények között.  

Hozzászólna? Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok