Index Vakbarát Hírportál

Kitörlöm, ha beszólnak a bőrszínem miatt

Interjú Kocsis-Cake Olivióval, a Párbeszéd új képviselőjével

2018. június 4., hétfő 14:00 | aznap frissítve

Szimbolikus üzenete is van annak, hogy a Párbeszéd a kormány bevándorlásellenes kampánya idején egy színes bőrű, bissau-guineai származású képviselőt küld a parlamentbe Karácsony Gergely helyére. Kocsis-Cake Olivio pártigazgató ugyanakkor teljesen magyarnak érzi magát, a beszólások ellenére nem veszi magára a migránsellenes üzeneteket, és képviselőként a nemzetpolitikával is szívesen foglalkozna. Bár a kormánypárti sajtó máris sorosistának nevezi, szerinte annyi köze van Soroshoz, mint Orbán Viktornak. A két kedvenc politikusa, akit követendő példának tart: Deák Ferenc és Karácsony Gergely.

Fricska a Fidesznek, hogy a kormány migránsellenes kampánya idején a Párbeszéd egy bissau-guineai származású képviselőt küld a parlamentbe?

Azt gondolom, inkább a képességeim miatt kerültem a parlamentbe. Közel kilenc éve politizálok, voltam polgármesterjelölt, párt vezető testületének tagja. Négy éve pedig a Párbeszéd pártigazgatója vagyok, a háttérben rengeteg szervezési munkát végeztem, és ugyanez a munkám most az első vonalban is jól hasznosítható lesz.

Csúszik az eskütétel

Bár a napirend szerint most hétfőn tette volna le az esküt, a dolog csúszik, mert a mentelmi bizottság nem ült össze. Vagyis Kocsis-Cake Olivio csak később ülhet be a parlamentbe, és később gyakorolhatja képviselői jogait.

Emellett az is elég erős üzenet, hogy bevándorlásellenes módosítások elfogadása idején egy színes bőrű képviselő ül a parlamentbe, nem?

Nyilván van egy szimbolikus üzenete is, hogy képviselő lehetek. A Fidesz gyűlöletkampányt folytatott az elmúlt években. Szeretném, ha sikerülne azokat az előítéleteket és sztereotípiákat lerombolnom, amelyeket a Fidesz a magyar társadalomban elültetett a bevándorlókról. Hogy félni kell tőlük, nem tudnak integrálódni, ezek nyilvánvalóan butaságok. Én vagyok az élő bizonyíték, hogy nem kell félni attól, ha valakinek más a bőre színe.

Mennyire érintette meg személyesen, amikor a Fidesz és a kormány plakátokon kezdte el támadni a bevándorlókat?

Nem vettem magamra.

Magyarországon születtem, magyar az identitásom. Teljesen magyarnak érzem magam. De megdöbbentett persze az a nagyon hazug kampány.

Az egyik plakáton az szerepelt, hogy „ha Magyarországra jöttök, nem vehetitek el a magyarok munkáját”. Miközben a háború elől menekülők nem is akartak Magyarországra jönni, és a magyarok munkáját elvenni pláne nem. A bevándorlás egy fontos kérdés, amiről gondolkodni kell, kezelni kell, az EU-nak és az Egyesült Államoknak közösen, de itthon erről hazug kampány indult, és tart évek óta. De értem persze, hogy a Fidesz szándékosan el akarja terelni a figyelmet az olyan égető problémákról, mint az oktatás és az egészségügy helyzete.

Kicsoda Kocsis-Cake Olivio?


Kocsis-Cake Olivio Magyarországon született, édesanyja magyar, édesapja Bissau-Guineából származik. Budapesten nőtt fel, itt végezte el az általános iskolát, majd a gimnáziumot, végül a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán diplomázott történelem szakon és szociológia szakon is abszolutóriumot szerzett. Angolul tárgyalási szinten beszél, és latinból is középfokú nyelvvizsgával rendelkezik.

Az LMP-ben 2010 elején a politikai kommunikációs csoport tagjaként kezdett el dolgozni az országgyűlési és az önkormányzati kampányban. A 2010-es önkormányzati választáson terézvárosi polgármesterjelölt volt, ahol az akkori LMP-s jelöltek közül az egyik legjobb eredménnyel 11 százalékkal végzett. 2010 októberében önkormányzati képviselőnek választották.

2013 februárjában kilépett az LMP-ből. A Párbeszéd Magyarországért alapító tagja. 2013 elejétől a párt választási felkészüléséért felelős munkatársa. Jelenleg pártigazgató. Karácsony Gergely lemondása után a Párbeszéd taggyűlése úgy döntött, ő kapja a megüresedett parlamenti mandátumot.

Az ellenzék visszatérő vádja, hogy a Fidesz ezzel a gyűlöletet szítja. Önt érte atrocitás a bőrszíne miatt?

Ért.

Milyen jellegű atrocitások?

Beszólások főleg, de nem is vagyok hajlandó ezeket megjegyezni.

Kitörlöm, ha beszólnak a bőrszínem miatt. A kilencvenes években néhányszor fizikailag is veszélybe kerültem, amikor szkinhedek jöttek szembe az utcán. De mostanában ez nem jellemző. Az utóbbi időszakban inkább a gyanakvó nézés érezhető.

Sokat járok vidéken is a munkám miatt, és míg korábban barátságos hozzáállás volt a jellemző, most gyanakodva szólítanak meg, ha megszólítanak. Aztán megszólalok hibátlanul magyarul, és rögtön más az arckifejezés.

Édesapja, akit Az állampolgár című film főszereplőjeként is ismerhetünk, Bissau-Guineából vándorolt be Magyarországra. Beszéltek arról, hogy most is Magyarországon telepedne-e le?

Édesapám negyven éve él itt, Magyarországon doktorált, magyar állampolgár. Ő sem veszi magára, de nagyon elkeseríti a kormány bevándorlóellenes kampánya, politikája. Hogy most Magyarországot választaná-e? Nem beszéltünk erről, de szerintem igen. Panaszkodik arra, hogy durva beszólások érik mostanában itthon, de itt van a családja, itt vannak a barátai, itt van a hazája. Ezen semmilyen negatív kormányzati kampány nem tud változtatni.

Említette, hogy ön is fontos kérdésnek tartja a migrációt. A kormány bevándorláspolitikájában van olyan elem, amelyet pozitívnak tart?

Nincs, mivel a kormány ezt kommunikációs trükként alkalmazza. A Fidesz összemossa a menekültkérdést a terrorizmussal, és erre nagyon nehéz humánus választ adni, mert rögtön megkapjuk, hogy az ország biztonságát veszélyeztetjük. A menekültkérdés egyik fontos eleme az embercsempészet visszaszorítása.

Épp most tervezi a Fidesz szigorítani a Btk.-t, hogy a bevándorlást segítő személyeket is jobban büntesse.

Amit kiadtak törvényjavaslatot... direkt nem mondom ki a nevét, mert Fidesz-trükk, hogy ez rögzüljön az emberek fejében, hogy Stop micsoda...

Nem meri kimondani Soros nevét?

Csak nem akarom erősíteni a Fidesz-propagandát. Szóval ebben a törvényjavaslatban nem az embercsempészeket bünteti szigorúbban, hanem azokat vegzálja, akik esetleg emberségből segítenének egy menekült embernek. Az egész törvény célja a megfélemlítés.

Még be sem ült a parlamentbe, a kormánypárti sajtó kikiáltotta sorosistának. A Soros-terv része, hogy képviselő lett?

Soha nem voltam a Soros-alapítvány alkalmazottja. Ösztöndíjas voltam, és egy kutatást végeztem arról, mennyi pénzzel támogatta Soros György a magyar oktatást, és ez hogy hasznosult. Vagyis annyi közöm van Soroshoz, mint Orbán Viktornak, aki szintén Soros-ösztöndíjas volt.

A Fidesz-kampány egyik fő eleme volt, hogy az ellenzék lebontaná a kerítést, emlékezhetünk a plakátokra is. Ön lebontaná?

A Párbeszéd álláspontja, hogy ha már felépítették, akkor maradjon.

Korábban azt nyilatkozta, hogy a parlamentben esélyegyenlőséggel, szociális kérdésekkel, uniós témákkal és nemzetpolitikával is szívesen foglalkozna. Utóbbira felkaptam a fejemet. Milyen nemzetpolitikai elképzelései vannak?

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Kitörlöm, ha beszólnak a bőrszínem miatt

Szimbolikus üzenete is van annak, hogy a Párbeszéd a kormány bevándorlásellenes kampánya idején egy színes bőrű, bissau-guineai származású képviselőt küld a parlamentbe. Interjú Kocsis-Cake Olivióval,

2970 · Jun 04, 2018 02:00pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A legfontosabb nemzetpolitikai probléma a kivándorlás. Sorra hagyják el az országot a képzett, tehetséges emberek, akik a jövőben tudnák a hátukon vinni az országot. Itthon kell tartanunk ezeket az embereket, nem elüldözni, mint a kormány teszi – például olyan primitív kampányokkal, mint a bevándorlók elleni hergelés. A népesedési problémát is kezelni kell, csökken a születések száma, amit meg kell fordítani.

A pártpolitikára áttérve, hogy lett a Párbeszéd pártigazgatója, és miért pont a Párbeszédben politizál?

A 2010-es kampányban kerültem az LMP-hez, Karácsony Gergely meghívására. Aztán 2013-ban közösen távoztunk az LMP-ből a Párbeszédbe, miután az LMP nem volt hajlandó senkivel együttműködni. A nulláról kellett felépíteni egy pártot, 2010 miatt ebben volt kis tapasztalatom.

A kutatások 0 és 1 százalék közé tették a Párbeszédet folyamatosan, szóval olyan nagy sikerről azért nem lehet beszámolni.

2017 körül 1 és 2 százalékra tették a Párbeszédet, de mondom, nulláról kellett kezdenünk. De akkor nem is az önálló növekedés volt a fő célunk, hanem a pártok között együttműködés elősegítése. Sem az új pólus, sem az előválasztás nem jött össze, ezzel sok idő elment, így a végén Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti felépítésére kevés idő maradt. Az MSZP-vel és pár kisebb párttal csak három hónappal a választás előtt kötöttünk szövetséget.

A következő évek célja a Párbeszéd önálló növekedése vagy az MSZP–Párbeszéd növekedése?

Pártigazgatóként természetesen a Párbeszéd sikerének segítése a feladatom. De szövetségben kell gondolkodnunk, és nem csak az MSZP-vel.

Maximum két mondatban össze tudna foglalni, mi a Párbeszéd létezésének az értelme?

A baloldalnak három nagy problémája van: szervezettségi, technikai és tartalmi. A Párbeszéd ez utóbbiban nagyon is tud segíteni, mert mi tudunk olyan progresszív javaslatokkal előállni, amely víziót tud adni ennek az oldalnak. Friss alakulat vagyunk, friss gondolatokkal.

Mi lesz ez a vadiúj ötlet, amely az ellenzéki oldal központi eleme lesz? Az alapjövedelem?

Például, de az alapjövedelem inkább filozófia, mint program. Egy gyermek sem éhezhet Magyarországon. Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltsége alatt is ezt tartotta az első megoldandó feladatnak, most is így gondoljuk, gondolom, nem lehet, hogy gyermekek ezrei ne jussanak naponta megfelelő mennyiségű és tápláló vagy meleg ételhez.

Történelem szakot végzett, így meg merem kérdezni: ki a magyar történelemből a politikusi példaképe, akinek a munkásságát követendőnek tartja?

Deák Ferenc egyértelműen. Rájött, hogy a háborúskodás helyett az osztrákokkal való kiegyezés a siker záloga, és sikerült is végigvinnie ezt a politikát. Hasonló politikusok kellenek kéne most is.

Az elmúlt évtizedekből van olyan vezető, miniszterelnök, politikus, akit követendőnek tart?

Karácsony Gergely tökéletes miniszterelnök lenne. Remélem, legközelebb több időnk lesz három hónapnál, hogy bemutassuk azt a politikát, amit ő képvisel, amit nyújtani tudna Magyarországnak.

Lesz legközelebb?

Nyilván a jövő zenéje, hogy lesz-e még miniszterelnök-jelölt. De a baloldal meghatározó politikusának kell maradnia.

Amint leteszi az esküt, hivatalosan is képviselővé válik. Miről fog szólni az első felszólalása?

A Fidesztől is függ természetesen, mire kell reagálni. De tervezek önálló indítványokat.

Mi lesz az első indítványa?

Az online szavazás bevezetését fogom javasolni. Ez új szavazói rétegeket vonna be, és orvosolná a mostani választásokon látott igazságtalanságokat, problémákat. Ráadásul olcsóbb is lenne. De szintén fogom javasolni a panelprogramok mintájára a gangos házak felújítását is.

És az azonnali kérdések órájában mi lesz az első kérdése Orbán Viktorhoz?

Miért voltak a parlament páholyában az Országgyűlés alakuló ülése, valamint a miniszterelnöki eskütétel alatt olyan külföldi állampolgárok, akik korábban megbuktak a nemzetbiztonsági átvilágításon? Mi közös dolga van önnek ezekkel az emberekkel?

Hozzászólna? Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok