Index Vakbarát Hírportál

Mit keresett Orbán Erdogan beiktatásán?

2018. július 10., kedd 11:19 | aznap frissítve

Az Európai Unió tagállami közül Orbán Viktoron kívül csak Bulgária elnöke vett részt tegnap Reccep Tayyip Erdogan beiktatásán. A magyar kormányfő részvétele akár meglepőnek is tűnhet, pedig az elmúlt évek nyilatkozatai alapján nincs benne semmi váratlan. 

Orbán legutóbb a választási győzelmét követő parlamenti beszédében jelentette ki, hogy a magyar külpolitikának a Berlin, Moszkva, Isztambul háromszögben kell mozognia. Ehhez hozzátette még, hogy Magyarország elkötelezett része marad a nyugati szövetségi rendszernek.

Nekünk folyamatosan egy Berlin–Moszkva–Isztambul háromszögben kell elképzelni az életünket, és a modern technológia miatt még emellé az Egyesült Államokat is be kell emelnünk, ami ennek a térségnek meghatározó szereplője.

Ezt már 2017-ben mondta a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén. A kormányfő ugyanebben az évben a Török-Magyar üzleti fórumon is beszélt a külpolitikáját meghatározó keretről: 

Önök is tudják, hogy Magyarország nagyon nehéz geopolitikai helyzetben van. Mi a Berlin–Moszkva–Sztambul háromszögében éltük le az életünket ezer éven keresztül, és ezer év után is megvagyunk.

Egy évvel korábbi, 2016 februári évértékelő beszédében rövid geopolitikai elemzést is csatolt a fentiekhez. Orbán szerint Magyarország függetlenségét csak az biztosíthatja, ha mindhárom központnak ez az érdeke. De ez nem jelenti azt, hogy mindegyikkel egyszerre kell jóban lenni, viszont az biztos szerinte, hogy Magyarországnak nem szabad az említett országokkal ellenséges külpolitikai folyamatokhoz csatlakoznia. 

Moszkvában mindennél fontosabb a hatalmas területek összetartásának parancsa, ez fontosabb, mint a szabadság. Törökország meg iszlám talapzata ellenére rengeteg energiát mozgósít, hogy nyugatosodjék. Németország múltját meg nem lehet megváltoztatni. Béke, együttműködés, kereskedés, kölcsönös befektetés, kiállás a nemzeti érdekek mellett, ezek a magyar külpolitikai törekvések alapvetései – idéztük Orbán beszédét. 

A fentiek alapján Orbán a maga által kijelölt úton halad. Múlt héten járt Berlinben, tegnap tett egy tiszteletkört Ankarában, szeptemberben pedig Moszkvába utazik

Megkérdeztük egyébként Havasi Bertalant, hogy miért ment el Orbán Erdogan beiktatására, illetve hogy a kormányfő fenntartja-e még 2016-os véleményét, amely szerint Törökország nagy energiákat mozgósít a nyugatosodás irányába. Amint válaszol, frissítjük a cikkünket. 

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok