Index Vakbarát Hírportál

New Yorkba küldik a leváltott magyar kémfőnököt

2018. július 12., csütörtök 17:36

Az Információs Hivatal (IH), azaz a magyar hírszerzés nemrég leváltott vezetője, Pásztor István diplomáciai pályára lép és New Yorkban lesz főkonzul, értesültünk kormányzati és ellenzéki forrásokból egyaránt.

A főkonzuli pozíciót eddig betöltő Kumin Ferenc is marad az észak-amerikai kontinensen: Ottawában folytatja nagykövetként.

Repültek a helyettesek is

Június végén a Magyar Közlönyben megjelentek szerint Pásztort Szijjártó Péter külügyminiszter kezdeményezésére mentette fel Orbán Viktor miniszterelnök, miután az IH hosszú évek után a Miniszterelnökségtől visszakerült a külügy (immár Külgazdasági- és Külügyminisztérium) felügyelete alá. 

Egy kormányzati forrásunk visszaemlékezése szerint még Szijjártó miniszteri meghallgatása idején is úgy tűnt, Pásztor a helyén maradhat, ám információnk szerint végül nem csak neki, de meglepő módon két helyettesének is távoznia kellett. 

Pásztor István vezérőrnagy 2012-től 2018-ig vezette a Lázár János Miniszterelnöksége alá rendelt hírszerzést. Lázár a 2012-es kinevezéskor Pásztorral kapcsolatban azt hangsúlyozta, szempont volt a kiválasztásánál, hogy már a rendszerváltozás után kezdte titkosszolgálati karrierjét. Pásztor amúgy korábban is volt már hivatalos poszton az Egyesült Államokban: katonai attasé volt Washingtonban.

Az egykori IH-főigazgatók diplomáciai pályára lépése megszokott a rendszerváltás utáni Magyarországon. A volt főigazgatók közül Czukor József (2002-2004) később ljubljanai majd berlini nagykövet is volt, Hetesy Zsolt (2007-2010) a magyar ENSZ-képviseletnél lett első beosztott, illetve jelenleg Washingtonban tölti be ezt a posztot, Pető Tibor (1998-2002, 2010-2012) pedig Prága után tavaly Pozsonyban lett nagykövet.

(Borítókép: Pásztor István az Információs Hivatal vezetője az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén a Képviselői Irodaházban 2015. június 23-án. MTI Fotó: Kovács Tamás )

Rovatok