Index Vakbarát Hírportál

Jótékony célra fordítják a fizetésemelésüket a Párbeszéd képviselői

2018. július 18., szerda 14:47

A független sajtó vagy vidéki autonóm közösségek támogatására szeretnék fordítani a párbeszédesek a fizetésemelésüket, amelyet kedden nem szavaztak meg a parlamentben.

Az ellenzék egy része is megszavazta kedden a Fidesz-KDNP-vel karöltve a képviselői fizetésemelésről szóló indítványt. A Jobbik, az MSZP egy része és a Párbeszéd-frakció MSZP-s képviselője, Burány Sándor is igen gombot nyomott. Az LMP, a DK, a Párbeszéd, Kunhalmi Ágnesék, Hadházy Ákos, Dúró Dóra pedig nemmel szavazott.

Így havonta nagyjából 200 ezer forinttal kereshetnek többet a parlamenti képviselők. Ugyanis az új szabályok szerint a bruttó havi átlagfizetés háromszorosát keresik majd. Míg eddig 748 ezer forint volt a tiszteletdíjuk, a jövőben ez 948 ezer forintra nő.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője és pártigazgatója a Zoom.hu-nak erről azt mondta, hogy azért nem szavazták meg a párbeszédesek (mínusz Burány), mert szerintük Magyarország száz legfontosabb kérdése között jelenleg nincs ott a képviselők fizetése, "ehelyett például az otthonápolók díját kellett volna emelni, ezért nem tudtuk támogatni".

A pénzt a képviselők a tervek szerint nem teszik zsebre. "Jótékony célra és az ellenzék számára kiemelt célokra fogunk ebből felajánlani, mint például a független sajtó vagy vidéki autonóm közösségek támogatása."

A javaslatot támogató ellenzékiekről azt mondta:

tisztában vagyunk vele, hogy Fidesz hogyan zsarolta ki az ellenzéki szavazatokat, ezért mi nem törünk pálcát senki felett.

Erről több részletet nem árult el, és azt sem mondta meg, pontosan kiket zsarolt meg a Fidesz és mivel.

Rovatok