Index Vakbarát Hírportál

Miért engedték gépre szállni a Ryanair utasait, miután turkáltak a feladott bőröndjeikben?

2018. július 23., hétfő 14:36

Ahogy korábban megírtuk, a Ryanair vasárnapi újabb akciója miatt két héten belül már másodszor fordult elő, hogy a Budapest–Las Palmas-járat úgy szállt fel, hogy az utasok mentek, a bőröndök maradtak. Kiderült, azért nem tudott a gép úgy felszállni, ahogy azt kell (tehát az emberekkel és csomagjaikkal együtt), mert a gép túlsúlyos volt, ezért 

a csomagtérből kipakolták az utasok bőröndjeit, hogy könnyítsenek a gép súlyán.

Az utasokat ekkor a járaton ülő olvasónk szerint választás elé állították: vagy maradnak a gépen, és pár nappal később megkapják kint a csomagjaikat, vagy ha ez így nem jó nekik, akkor tessék leszállni. Az utasok nem vették jó néven a dolgot, olyannyira, nem, hogy egy olvasónk szerint

"KB 50 EMBER LESZÁLLT A GÉPRŐL, ÜVÖLTÖZtEk, ÉS ELÁLLtÁK A GÉP ÚTJÁT."

Kép is készült arról, hogy az utasok a kiszedett csomagokból próbálják gyorsan kivenni azokat a fontosabb dolgaikat, amikre szükségük lesz addig is, míg meg nem érkezik az egész bőrönd utánuk a Kanári-szigetekre.

Ezzel kapcsolatban aztán olvasóinkban felmerült egy érdekes gondolat:

A feladott poggyászokban olyan tárgyak is szállíthatók, amik a kézipoggyászokban nem. Csak a teljesség igénye nélkül: kábító eszközök, kések, ollók, és hasonló hegyes végű tárgyak. De ha valaki kardot vagy szablyát, netalán feszítővasat vagy gumibotot akar magával vinni az útra, azt is csak a feladott poggyászban teheti meg. 

A kérdés tehát adott:

a biztonsági területbe beléptetéskor a szigorú biztonsági átvilágításon átesett utasoknak hogy engedhették meg, hogy csak úgy a betonon guggolva turkáljanak a feladott poggyászaikban, majd bármilyen újabb ellenőrzés nélkül visszaszálljanak a gépre?

Ezért aztán az ügyben megkerestük a Liszt Ferenc Repülőteret. Azt mondták, mivel az utasok lázongani kezdtek, miután meghallották, hogy a bőröndöket kvázi járulékos veszteségként egy időre hátrahagyja a gép, a repülőtér fegyveres biztonsági szolgálatának és rendőröknek kellett négy-öt autóval kivonulniuk a helyszínre, hogy lecsillapítsák a kedélyeket. Két rendőrt egyébként olvasónk fotóján is látni.

30 utas ezután rögtön úgy döntött, hogy nem repül és itthon marad.

A többieknek valóban megengedték, hogy a legszükségesebb dolgaikat kivegyék a feladott poggyászaikból, de a repülőtér szerint ezek a csomagok is szigorú átvilágításon esnek át, így azt is lehet tudni előre, kinél van esetleg valami olyan tárgy, amire figyelni kéne.

Kérdésünkre a reptér azt válaszolta, a fegyveres biztonsági őrség biztosította azt, hogy mindenki csak a saját csomagjában kutathasson, és hogy azokból se vegyen ki senki olyan tárgyat, amit egyébként sem lehet felvinni a gépre. így pedig szerintük újabb átvilágításra nem volt szükség.

Írtunk még a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságnak és Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Légügyi Szakterületének, de a cikk megjelenéséig nem válaszoltak.

Rovatok