Index Vakbarát Hírportál

Megdől néhány tévhit a szavazók vándorlásáról

2018. július 31., kedd 09:24

Kire voksoltak 2014-ben a pártok 2018-as szavazói, szimpatizánsai? Ezt mérte fel a Medián, amely azt vizsgálta, mennyire igazak a szavazók vándorlásáról alkotott elképzelések. Meglepő eredmények is látszanak: a Fidesznek sok új szavazót sikerült behúznia, több százezer szavazója viszont a Jobbikhoz, az LMP-hez és a Momentumhoz vándorolt.

A pártok két választás között nemcsak azért küzdenek, hogy új szavazókat szerezzenek, hanem azért is, hogy megtartsák a már meglévő szavazóikat. Az egyes választók ugyanis a politikai lépések, nyilatkozatok miatt hajlamosak a szeretett pártjukból kiábrándulni, és akár egész máshová is ikszelni a következő választáson.

A Medián ezúttal azt mérte fel, hogy az egyes pártok 2018-as szavazói 2014-ben hová ikszeltek. Az eredmény pontosságán némileg torzíthat, hogy a kutatás kénytelen a választói emlékezetre hagyatkozni. Az adatok megbízhatóságát ugyanakkor növeli, hogy nyolc hónapnyi – 2017. április és 2018. április közötti – adatbázist vontak össze a Medián kutatói (összesen tehát 9600 válaszadó véleményét térképezték fel). Összességében tehát jól látszik, hogy négy év alatt hogyan változott egy-egy párt szavazói összetétele, mely más pártoktól sikerült szimpatizánsokat elhódítania.

A legutóbbi választási ciklusban több ponton is átalakult Magyarország politikai térképe. A migrációs válság került a Fidesz (és a kormány) politikájának fókuszába, ezzel elvéve a Jobbik egyik témáját.

A Jobbik elkezdett néppártosodni, és a szélsőjobbos, olykor rasszista és antiszemita szavazók helyett a balos, balliberális szavazókra is ráhajtott. Az ellenzéki oldalon pedig egyre csak szaporodtak a pártok, egymás között kezdték felosztani a baloldali tortát. Új szereplőként megjelent a Momentum.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott Medián-elemzés cáfol néhány, a fenti történésekből levonható és a nyilvánosságban sokszor ismételgetett feltételezést, következtetést. A kutatásból a következők látszanak:

Ki jobboldali? Ki baloldali?

A Medián egy másik szempontból is felmérte a pártok szavazótáborát: megkérdezte a szavazókat, ki hol helyezi el magát a baloldal-jobboldal skálán. 1-től 7-ig pontozhatták magukat a választók, a 4-es pont jelentette értelemszerűen a középen állást (1-től 3-ig baloldalinak, 5-től 7-ig jobboldalinak minősültek a válaszadók).

Ez a felmérés nyilván nem azt mutatja, hogy abszolút értelemben (szakpolitikai preferenciák alapján) mennyire jobb- vagy baloldali az ország népessége, hanem azt, hogy az egyes pártok mennyire tudnak olyan szavazókat megszólítani, akik bal- vagy jobboldalinak tartják magukat.

A felmérések mintájában csak belföldi szavazók szerepeltek. A külhoniak, külföldön szavazók minden hazai felmérésből kimaradnak. Ebben a körben legutóbb áprilisban a Jobbik, az LMP és a Momentum szerepelt a belföldi eredményénél jobban.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Borítókép: választók a Bocskai úti szavazókörzetben 2018. április 8-án. Fotó: Ajpek Orsi / Index.

Rovatok