Index Vakbarát Hírportál

A szellemi középszer diadaláról beszél Orbán volt minisztere

2018. augusztus 17., péntek 09:00 | aznap frissítve

Pálinkás József szerint a véleményüket szabadon elmondó embereket ma megalázza a hatalom. Pálinkás, aki az első Fidesz-kormány idején oktatási miniszter volt, 2008 és 2014 között pedig az MTA elnöki tisztségét töltötte be, azt mondta a Magyarhang.org-nak adott interjújában: „A politikai hatalom legitim gyakorlói körül kialakult egy réteg, amely úgy véli, ő is »választást nyert«, és otromba stílusban ítélkezhet a tudományban, a művészetben, választhatja el az értékest az értéktelentől, nélkülözve mindehhez a kellő szellemi hátteret, a műveltséget, a képzettséget, az intelligenciát.

Nevezhetjük ezt a szellemi középszer diadalának is. Következményeként Magyarországon olyan hangulat uralkodott el, amely egy egészséges lelkületű társadalomtól idegen kellene, hogy legyen”

– folytatta az akadémikus-politikus, aki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt vezette, nemrég azonban leváltották.

A Fidesz kulturális tagozatának alapítója szerint ugyan eddig bevált a párt politikai stratégiája, hiszen háromszor nyertek egymás után választást, az ösztönökre ható populista politika csődöt fog mondani. Addig lehet hatásos Orbánék mostani politizálása, amíg nem jelentkeznek olyan gazdasági problémák, amelyeket a többség megérez. 

A politikában, a gazdasági életben szinte megszűnt a verseny. Ennek következményeként az „örök nyertes” ellustul, arrogánssá, parancsokban gondolkodóvá válik. Hiányzik az intelligens közbeszéd, ennek is „köszönhető” a bizalmatlanság megerősödése, a durva viselkedésmód elterjedése. Ha az elit bunkó módon viselkedik, akkor ez az átlagember számára sajnos példaként szolgál. Ez ellen mindannyiunknak fel kell lépnünk, mindenkinek saját magán kezdenie a változtatást

– mondta Pálinkás, akivel néhány hete az Index is interjút készített, ezt itt olvashatják

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok