Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc: Ki az utcára!

2018. szeptember 16., vasárnap 16:09 | aznap frissítve

Vasárnap délután közösen tüntetett az MSZP, a DK és a Párbeszéd, az esemény apropója a Sargentini-jelentés, a három párt az esemény leírásában úgy fogalmazott "az európai Magyarországért a Sargentini-jelentést megszavazó összes ellenzéki párt" hirdetett tüntetést. "Meg fogjuk mutatni, hogy Magyarország sokkal több Orbán Viktornál és hogy nem lehet semmibe venni európai értékeinket, jogainkat, szabadságunkat" - írták a leírásban. Néhány ezer ember jött össze a Bem téren és környékén.

Az első felszólaló a függetlenként Pécsről parlamentbe jutó Mellár Tamás volt, aki felvetette, "mit tudunk tenni, tudunk-e valamit tenni a harmadik kétharmadát szerző Fidesz ellen",  és nagyjából azzal foglalható össze a megoldási javaslata: összefogni. Szerinte most nem azt kell követelni, hogy mondjon le a kormány, nem fog lemondani. Olyan célokat és feladatokat kell kitűzni, amiket végig is lehet vinni. Például a nemzeti intézmények felügyelőbizottságaiban - MNB, KSH, ÁSZ - az ellenzék is kapjon helyet. A Magyar Rádiónál, televíziónál legalább egyharmadot. Az európai ügyészséget is követelni kell.

Iványi Gábor lelkész szerint a Néppárt többsége foglalt állást a Sargentini-jelentéssel a Fidesz-KDNP-vel szemben, és nem Magyarországgal szemben, hanem a jelenlegi kormánnyal szemben. Magyarországon pedig mindannyiunknak össze kell fogni, a tisztesség mellett kell kiállni. Érvek szükségesek az indulatok helyett, mondta. Iványi szerint adós a Fidesz-kormány egy tisztességes egyházi törvénnyel, és egyébként is, tisztelniük kellene azt, ami a Bibliában van.

Iványi szerint nincs még egy olyan ország, ami az alaptörvényébe foglalja, hogy a hajléktalanság büntethető. Ez gyalázat, szembe megy a Bibliával.

ez egy másik evangélium, amit itt követnek, de mi megelégszünk azzal, amit Mózes és Jézus képviselnek.

Karácsony Gergely arról beszélt, hagyjuk abba, hogy ha valakinek nem tetszik, amit Orbán Viktor csinál, azt le hazaárulózzuk. Orbánnak üzente, hogy "mi jobban szeretjük a hazánkat annál, hogy féljünk attól hogy lehazaárulóz minket". Majd azt mondta, büszke azokra az EP-képviselőkre, akik kimondták, ami triviális és a magyar nemzet érdekében igennel szavaztak a jelentésnél.

"Nem félhetünk attól, hogy átkokat szórnak a fejünkre. Aki lebontja a jogállamot, az szétveri a hazát, az ne hivatkozzon a nemzet érdekeire, hanem szégyellje magát"

- mondta Karácsony, aki szerint csak az lehet jó hazafi, aki jó ember is. Ami egy hazát közös hazává tesz az a szolidaritás, és "nem engedjük hogy se a portás se a miniszterelnök lehazaárulózhasson bárkit, aki mást gondol a világról". Akik most szétverik Európát, azok egyszerű ügynökök Karácsony szerint az európai szélsőjobb Putyin pincsijei, Orbán pedig napról napra azért tesz, hogy ő is oda tartozzon.

"Mi nem hazát árulni jöttünk ide, hanem hazát venni, a hazánkat visszavenni. Azoktól, akik amikor valamit el akarnak lopni, akkor azonnal ráakasztanak egy nemzeti címkét. Nem szabad megijedni, amikor tudjuk, hogy igazunk van"

- mondta Karácsony.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a beszéde elején nagyjából megismételte a hétvégi szezonnyitón elmondottakat arról, hogy diktatúra van Magyarországon. Azt is hozzátette, hogy nem elég a parlament, az ellenzéki képviselők magukban nem fogják tudni leváltani ezt a rendszert. 

"Diktatúrákat nem a parlamentben szoktak megdönteni"

- mondta Gyurcsány, majd környező országok példáit hozta: kormányok akkor buktak meg - pozsonyi, belgrádi -, amikor az emberek a kezükbe vették a dolgot, és kimentek az utcára. 

"A népnek nem csak joga, hanem kötelessége, hogy a sorsát a kezébe vegye, és megfutamítsa ezt a rendszert (...) Nem lehet addig megnyugodni, amíg lemondásra nem kényszeríti az utca tömege Orbánt"

 Majd bejelentette, hogy kedden öt órától tüntetést hirdet.

Ki az utcára kedden öt órakor és maradunk!

- mondta. A 24.hu pedig megjegyezte, a keddi, szeptember 18-i dátum pont a 12. évfordulója a Gyurcsány miniszterelnöksége alatt történt 2006-is MTV-székházostromnak.

Gyurcsány azt is bejelentette, hogy a kormány és annak médiája folyamatosan hazaárulózza az EP-képviselőiket, ezért úgy döntöttek, Molnár Csaba és Niedermüller Péter is hétfőn feljelentik magukat hazaárulás vádjával, így papírjuk lesz majd róla, igaza volt-e a vádaknak.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke arról beszélt, nincs esélyegyenlőség, az urak az oktatásból és az egészségügyből is a luxust tudják megfizetni, az átlagembernek pedig mindenből a nagyon rossz minőségű szolgáltatás jut. A pártelnök szerint a Sargentini-jelentés, és annak megszavazása megmutatta, Orbán egy megbélyegzett populista, és nem Európa erős embere, és közben épp a kereszténydemokraták űzték ki közösségükből, miközben arról beszél, kereszténydemokráciát építenek. A kérdés szerinte, akarjuk-e azt, hogy olyan legyen az Unió, mint amilyen Magyarországot csináltak.

A tüntetés után a jelenlévők egy része a Kossuth térre indult.

A Fidesz kiadott egy közleményt, azt írják, szerintük az ellenzék még most sem tudja elfogadni a magyar emberek döntését. Az ellenzéki politikusok "Brüsszelt és a bevándorláspárti politikusokat támogatták Strasbourgban, és őket képviselik idehaza is" - írták.

A hivatalos rendezvényt Facebook-élőben közvetítettük, itt tudja visszanézni:

Borítókép: Huszti István / Index.

Rovatok