Index Vakbarát Hírportál

Lyukas ruhákról, elavult műszerekről, orvoshiányról írtak a Honvédkórház parancsnokának

2018. október 12., péntek 12:12 | aznap frissítve

A Honvédkórház vészesen túlterhelt sürgősségi centrumából legalább egy éve folyamatosan küldtek leveleket a problémákról a kórház parancsnokának, Kun Szabó Istvánnak, írja a Hvg.hu. Ezek a levelek több száz oldalt tesznek ki.

Az ezekben felsorolt problémák nagyrészt abban a belső levélben is szerepelnek, amelyet korábban az Index közölt a Honvédkórház sürgősségi centrumának nehézségeiről. A sürgősségi centrumot vezető Zacher Gábor szeptemberben mondott fel, több ott dolgozó orvos távozott, majd a Honvédkórház orvosigazgatója mondott le. Néhány részlet a Hvg.hu által most szemlézett levelekből:

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter csütörtökön a Magyar Időknek adott interjúban azt mondta:  heteken belül a kormány elé kerülhet a sürgősségi ellátásról szóló javaslat, amelynek célja, hogy az országban egyetlen sürgősségi osztályon se kelljen a betegnek feleslegesen órákat várnia.

Kásler Miklós pénteken egy konferencián arról beszélt, a sürgősségi ellátás helyzetének rendezése összefügg a háziorvosi rendszer fejlesztésével. Gyakori probléma ugyanis, hogy a betegek olyan panaszokkal jelennek meg a sürgősségi osztályokon, amelyeket a háziorvosok is el tudnának látni. 

Kásler azt mondta:  az alapellátást fel kell szerelni gépekkel, műszerekkel és rendszerszintűvé kell váljon a háziorvos és a sürgősségi ellátó kórház közötti elektronikus összeköttetés. A sürgősségi ellátásban orvos végzettségű diszpécsereket kell alkalmazni, hogy célirányosan tudják a betegeket irányítani. Így Kásler szerint a mostani nem ritkán hatórás sürgősségi várakozás 1-2 órásra szűkíthető.  

Rovatok