Index Vakbarát Hírportál

Végrehajtást rendeltek el Németh Szilárd ellen

2018. november 19., hétfő 12:56 | aznap frissítve

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) sajtóközleményben jelentette be, hogy a Fidesz országgyűlési képviselője, Németh Szilárd másodfokú, jogerős ítélet ellenére nem kért bocsánatot tőlük, és a sérelemdíjat sem fizette be, ezért a Fővárosi Törvényszék elrendelte az adósság végrehajtását.

Az EKINT eredetileg azért indított pert Németh Szilárd ellen, mert Németh tavaly márciusban a Mandineren megjelent nyilatkozatában azt állította, hogy az intézet a közhasznúsági jelentésében megjelöltnél "sokkal, de sokkal nagyobb lóvét” kapott Soros György alapítványaitól, azaz meghamisították a jelentésüket.

Az intézet elsőfokon tavaly decemberben nyerte meg a pert, mivel Németh Szilárd nem tudta bizonyítani az állításait. A per másodfokon folytatódott, a bíróság idén áprilisban szintén az EKINT javára döntött.

Azonban Németh Szilárd a jogerős, őt elmarasztaló döntés ellenére sem hajtotta végre az ítéletet. Emiatt az intézet végrehajtási eljárást indított, amit november 15-én a Fővárosi Törvényszék elrendelt. Ennek értelmében

Németh Szilárdnak saját költségén bocsánatkérő közleményt kell nyilvánosságra hoznia, valamint 350 ezer forintot fizetnie az EKINT-nek a jóhírnév megsértése miatt. Plusz büntetésként Némethnek ki kell fizetnie az összesen 102 ezer forintos perköltséget is.

Rovatok