Index Vakbarát Hírportál

Az ÁSZ jelezte, olyan papírokat is kérhet a DK-tól, amelyek elégtek

2018. november 20., kedd 16:39

Ahogy írtuk, Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke hétfőn sajtótájékoztatót tartott a szombaton leégett irodájukkal kapcsolatban, ahol a többi közt azt mondta: a DK szerverei nem abban az épületben voltak, így az adataikban kár nem keletkezett, ezzel szemben:

A könyvelésünk, az irataink, a különböző pénzügyi papírjaink is mind megsemmisültek

– mondta, majd hozzátette, hogy szerencsére az Állami Számvevőszéknek a választás után indult eljárása majdnem a végéhez ért.

Minden adat, ami az ÁSZ-nak kellett, az ott van ÁSZ-nál.

Erre reagált most az Állami Számvevőszék. Közleményükben azt írják, "kizárólag a 2018. április 8-i országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzéséhez kért és kapott dokumentumokat a Demokratikus Koalíciótól. A 2017-2018. évekre vonatkozó, törvényben előírt ellenőrzéshez – ami várhatóan csak 2019. második félévében lesz – az ÁSZ semmilyen dokumentumot nem kért és nem is kapott a párttól. Ezeket a vonatkozó törvényi előírás szerint a pártnak majd az adatbekérés időszakában kell az ÁSZ rendelkezésére bocsájtania", írja az MTI.

Tehát az ÁSZ olyan papírokat is kérhet még a DK-tól, amik elégtek a tűzben.

Az ÁSZ reagált Gréczy Zsolt, a DK frakcióvezetőjének keddi sajtótájékoztatójára is. Gréczy Zsolt az eseményen kérdést kapott az ÁSZ korábbi közleményéről, amelyben azt írták, sajnálják, hogy a DK központi irodája leégett, és bár az idei választási kampányhoz kapcsolódó számlákat már bekérték a párttól, jövőre a 2017-2018-ra vonatkozó könyveléseiket is át kell adniuk. A politikus azt felelte, a szükséges számlákat igyekeznek beszerezni, de ha a számvevőszék "úgy gondolja, hogy a jövő évi esetleges ellenőrzéskor a kormány bunkósbotjaként kíván működni", akkor a DK ennek ellent fog állni.

Az ÁSZ szerint viszont ők egyetlen pártot sem "lehetetlenítenek el", hanem a törvényi előírások alapján ellenőrzi a gazdálkodásuk törvényességét. "A Demokratikus Koalíció ezek szerint ellent fog állni a hatályos magyar törvényeknek, valamint a közpénzekkel való elszámolásnak az adófizető állampolgárok felé", írják.

Mint ismert, a párt abban a Teréz körúti épületben bérelt irodákat, aminek a tetőszerkezete szombaton  lángra kapott . A tűz leginkább a párt irodáiban tett kárt.

Rovatok