Index Vakbarát Hírportál

Pintér: Nem hibázott a menekültügyi hivatal a Gruevszki-ügyben

2018. november 21., szerda 18:36

Pintér Sándor belügyminiszter szerint az ellenzéki vélemények ellenére nem hibázott a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén adott tájékoztatáskor – írja az MTI.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a kormányközeli Magyar Idők írta meg, hogy Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő megkapta a menekültstátuszt, egy órával azután, hogy lezárult a parlamenti bizottság keddi ülése, ahol Végh Zsuzsanna arról beszélt, hogy Gruevszki kérelmének elbírálása még nem zárult le és az egy hosszadalmas folyamat, sokáig tart majd.

Erre a furcsa kettősségre kedden Mirkóczki Ádám, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke rá is mutatott, az Indexnek azt írta, hogy

vagy a parlament nemzetbiztonsági ülésén hazudott a jelenlévőknek Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vezetője, vagy a Magyar Idők nem ír igazat.

Nem sokkal később aztán kiderült, Gruevszki valóban megkapta a a menekültstátuszt: ezt ő maga erősítette meg Facebook-oldalán, ahol többek közt azt írta, politikai, koncepciós eljárás áldozatává vált. Mirkóczki emiatt egyébként már kedden jelezte, rendkívüli nemzetbiztonsági ülést hív össze szerdára az ügyben.

Nincs itt semmi látnivaló

Pintér a szerdai ülést követően nyilatkozott az újságíróknak, ahol egyebek mellett kiemelte, álláspontja szerint a bevándorlási hivatal

precízen, szakszerűen és törvényesen adott tájékoztatást Nikola Gruevszki menekültügyi eljárásáról.

A belügyminiszter szerint a hivatal soha nem mondhatja el az eljárás részleteit, csak az ENSZ-nek, a menedékkérőt ugyanakkor nem köti hasonló titoktartás. Mint mondta, a szerdai ülést is a tények ismerete nélkül hozott következtetések miatt hívták össze, ahol azért vett személyesen részt, mert fontosnak tartja, hogy a bizottság tekintélyét megőrizzék.

Mirkóczki az ülés után szintén azt emelte ki, hogy a bizottság tekintélyét helyre kell állítani, az ülésre pedig

A politikus úgy értékelt, a magyar kormánynak tisztáznia kell az ügyet. Mirkóczki egyébként a testület ülése után pozitívnak nevezte, hogy a belügyminiszter személyesen jelent meg a bizottság ülésén, emellett pedig kiemelte, hogy az ügynek több tekintetben is van nemzetbiztonsági relevanciája.

Gruevszkit a Soros által támogatott szocialista kormány üldözi. Azt is tudni, hogy Magyarországnak van egy törvényes joggyakorlata arról, hogy a valóban üldözötteknek menedéket ad.

– vélekedett Halász János, a bizottság fideszes alelnöke, aki szintén arra a következtetésre jutott, hogy a keddi ülésen a menekültügyi hivatal vezetője minden kérdésre szakszerűen válaszolt, hiteles jogi tájékoztatást adott a jogi helyzetnek megfelelően.

Szerinte egyébként a helyzetből csak az ellenzék csinál politikai ügyet, ezért nem is szavazzák meg a napirendet. Ő is úgy látja, hogy  a nemzetbiztonsági bizottság tekintélyét meg kell őrizni, de szerinte ehhez olyan kérdésekkel kell foglalkozni, amelyek a nemzet biztonságát érintik, mint

A bizottság szerdai ülésén egyébként Halász kijelentésének megfelelően tényleg nem szavazták meg a napirendet, úgyhogy hiába lett volna határozatképes az ülés,

érdemi tárgyalás nem zajlott.

Az ellenzék nem hagyja annyiban

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese és frakcióvezetője szerdán a Mirkóczki Ádámmal, a Nemzetbiztonsági bizottság elnökével közös szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a Jobbik napokon belül az Európai Bizottsághoz (EB) fordul az ügyben.

Mint mondta, arra várnak választ, hogy az EB vizsgálta-e, mennyire érvényesülnek a jogállamiság elvei Macedónia igazságügyi és jogrendszerében. Szerinte ha az ország kiállja a próbát, akkor 

a magyar hatóságoknak nincs mérlegelési lehetőségük, ki kell adniuk hazájának a balkáni állam korábbi miniszterelnökét.

A politikus hozzátette, számtalan kérdést vet fel az Orbán-kormány felelősségét illetően Gruevszki-ügy, figyelembe véve például, hogy hány kormánytag találkozott korábban a politikussal.

Mirkóczki a sajtótájékoztatón kifejtette, a Bizottságot nem köti időkeret a válaszadásban, de az ügy súlya és az általa kavart nemzetközi botrány miatt arra számítanak, hogy viszonylag rövid időn belül reagálnak majd. A politikus egyébként azt is megjegyezte, reméli, hogy 

nem teremtünk precedenst arra, hogy köztörvényes bűnözők a saját országuk igazságszolgáltatása elől Magyarországra meneküljenek.

A Bizottság osztrák biztosa, az európai szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős Johannes Hahn egyébként már megszólalt az ügyben, szerdán Twitteren azt írta, hogy ha megerősítést nyer hogy Magyarország politikai menedékjogot adott Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnöknek, az Európai Unió alapos indoklást vár Orbán Viktor miniszterelnöktől.

Demeter Márta, az LMP társelnöke szerdán az MTI-nek eljuttatott közleményében azt írta, kezdeményezi az Országgyűlés honvédelmi és külügyi bizottságainak együttes, rendkívüli ülésének összehívását, azaz

A politikus indoklása szerint világos, hogy magyar külképviseletek és külszolgálatot teljesítő személyek aktívan segítették Gruevszki beutazását Magyarországra, és itt rendkívül gyors eljárás során kapott menedékjogot.

Niedermüller Péter, a DK európai parlamenti képviselője az ügyben kérdésekkel fordult Manfred Weberhez, az Európai Néppárt frakcióvezetőjéhez, szerinte ugyanis eléggé beszédes a néppárti képviselők hallgatása. Mint mondta, ha a Néppárt ezután is megtartja a Fideszt a tagjai között azért, hogy a jövő évi választásokon többséget szerezzen, akkor az üzenet teljesen világossá válik, hogy politikai erkölcsük nincs, csak látszatelveik vannak.

A Gruevszki-ügyben felmerülő legfontosabb kérdéseket, és az ezekre adott válaszokat ebben a cikkben szedtük össze:

Rovatok