Index Vakbarát Hírportál

Eddig 9 hajléktalant állítottak elő hajléktalanságért

2018. november 22., csütörtök 22:05

A szabálysértési törvény október 15-től érvényes módosítás megtiltja az életvitelszerű közterületen tartózkodást. November 19-ének estéjéig 259-szer alkalmazott a rendőrség helyszíni figyelmeztetést, és 9 szabálysértési előkészítő eljárás indult – írja a 168 Óra.

Ha a hatóság három hónapon belül háromszor szólítja fel a hajléktalan embert a közterület elhagyására, negyedik alkalommal szabálysértési eljárást indíthat, és 72 órára őrizetbe veheti az illetőt. Az azonnali elzárásról a bíróságnak kell döntenie. Ha valaki nem fogadja el a szociális ellátást, akár börtönre is ítélhetik. Az eljárásban az érintettek ingóságait elveszik, minden tárolhatatlan dolgot megsemmisítenek, és erről megsemmisítési jegyzőkönyvet is vezetnek.

Az, hogy hány figyelmeztetést adtak ki megyei szinten, nem tisztázott, mivel az ORFK országos statisztikai kimutatással dolgozik. A szabálysértési eljárásokról van megyei bontás; eszerint Pest megyében, Fejérben, Somogyban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 1-1-1, Baranyában 2, Budapesten 3 eljárást indítottak. Eddig senkit nem ítéltek elzárásra.

(168 Óra)

Rovatok