Index Vakbarát Hírportál

Az Állami Számvevőszék a minisztériumot is vizsgálni kezdte a sürgősségi ellátás miatt

2018. november 23., péntek 06:26

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, a mentőszolgálatnál és az egészségbiztosítási alapkezelőnél is ellenőrzést indított a sürgősségi betegellátás kapcsán az Állami Számvevőszék.

- írja pénteki számában a Magyar Idők.

A lap értesülése szerint a szervezet egyebek mellett arra kíváncsi, hogy a tárcavezető nyomon követte-e a sürgősségi ellátással kapcsolatos változtatások végrehajtását és ellenőrizte-e a kitűzött célok megvalósulását. A számvevőszék kikéri az érintettek, vagyis a sürgősségi ellátást igénybe vevő betegek véleményét is. A tervezési vezető közlése szerint az emberek reprezentatív közvélemény-kutatás során közölhetik az ÁSZ-szal, elégedettek voltak-e az egészségügyi szolgáltatással, s milyen tapasztalatokat szereztek az ellátásuk során.

Ezen kívül folytatódik négy kórház átvilágítása:

azt vizsgálják, hogy az érintett egészségügyi intézmények a költségvetési maradványt a jogszabályoknak megfelelően mutatták-e ki, de felmerülhet az ellenőrzésekben az esetleges év végi kifizetetlen szállítói állomány kezelésének ügye is.

Az ÁSZ tervezési vezetője, Salamon Ildikó az akcióról elmondta,

Minden állampolgár alapvető joga, hogy megfelelő színvonalú sürgősségi ellátást garantáljon neki a közpénzből működő egészségügy. Legújabb ellenőrzésében az Állami Számvevőszék azt tekinti át, hogy ez a jog valóban és maradéktalanul érvényre jut-e.

Salamon úgy fogalmazott: alapelvárás, hogy az emberek - éljenek bárhol is az országban - azonos eséllyel és azonos időn belül jussanak megfelelő minőségű egészségügyi ellátáshoz. Kiemelte: a sürgősségi - vagy ahogy az ÁSZ-nál nevezik: vészhelyzeti - betegellátás összetett rendszerként működik, amelyhez hozzátartozik a mentés, az ügyeleti tevékenység és a kórházi ellátás is.

Rovatok