Index Vakbarát Hírportál

A rendőrség szerint ők nem kötötték engedélyhez a Momentum rendezvényét

2018. november 23., péntek 16:03 | aznap frissítve

A bicskei rendőrség gyakorlatilag betiltotta a Momentum párt egyik rendezvényét. A párt közleménye szerint az egyik aktivistájuk egy aláírásgyűjtéshez bejelentést tett a kapitányságon november 20-án, de közben a rendőrség egy másik eseményt is kontrollálni szeretett volna.

Az aktivista arról is beszélt a rendőrségen, hogy a pultozással egyidejűleg "a Momentum bicskei szervezete rendezvényt is szervez a város egyik éttermének különtermében. Ekkor a rendőrök közölték az aktivistával, hogy a rendezvény is bejelentés köteles."

Csakhogy a Gyülekezési törvény, írja a Momentum,  csak abban az esetben bejelentésköteles, ha közterületen tartják:

A "törvény 10.§„(8) értelmében közterület a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván, és amelyet mindenki korlátozás nélkül igénybe vehet, ideértve a közterületnek közútként vagy térként szolgáló részét is.”

Szerintük a rendőrségnek hatáskör hiányában egyszerűen nem áll jogában elbírálni azt, hogy valaki politikai rendezvényt csinál magánterületen.

"A rendőrség azonban továbbra is ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy az aktivista a tulajdonos írásbeli engedélyével sétáljon be a rendőrkapitányságra, és úgy jelentse be az eseményt." ellenkező esetben azzal fenyegették a momentumost, hogy fel fogják oszlatni a rendezvényt és szervezők ellen szabálysértési eljárást fognak kezdeményezni.

A szervezők megosztották ezt az étterem tulajdonosával, aki mindezek hatására visszavonta hozzájárulását ahhoz, hogy a rendezvényt az étteremének különtermében tartsák meg.

Ezzel kapcsolatban a párt azt írta, hogy "gyülekezési jogaik gyakorlásában korlátozták akkor, amikor plusz kötelezettségeket várt el a rendőrség a rendezvénnyel kapcsolatban. A rendőrség ezen tette alkalmas lehetett arra, hogy megfélemlítse a étterem tulajdonost és a párt aktivistáit és ellehetetlenítse a helyi közügyek demokratikus megvitatását."

Hadházy Ákos is felszólalt volna ezen a zártkörű rendezvényen.

Kérdéseinkre a Fejér megyei rendőrség küldött válaszlevelet. Közölték, hogy a Momentum november 23-án közterületen tartott rendezvényt, viszont azt tagadták, hogy a Bicskei Rendőrkapitányság engedélyhez kötötte volna a magánterületre szervezett rendezvény megtartását.

Rovatok