Index Vakbarát Hírportál

Kiraktak egy jobbikos képviselőt a Csongrád Megyei Közgyűlésből

2018. november 26., hétfő 20:00

Méltatlansági eljárás során megszüntette Kiss Attila (Jobbik) képviselő megbízatását hétfői ülésén a Csongrád Megyei Közgyűlés – jelentette be Kakas Béla (Fidesz-KDNP), a testület elnöke a tanácskozás után Szegeden.

Az MTI cikke szerint a megyei közgyűlés arra jutott, hogy Kiss Attila elnöki posztja a Sándor Móricz Egyesületben az önkormányzati törvény szerint összeférhetetlen képviselői megbízatásával, és mivel ezt az összeférhetetlenségi okot a politikus nem hozta a közgyűlés tudomására, méltatlannal találtak a posztjára, és ezzel meg is szűnt a képviselői megbízatása.

A közgyűlés ülése alatt távozó, így a végső döntést meg sem váró Kiss a helyszínen tartózkodó újságíróknak elmondta, hogy szerinte a médiatartalom-szolgáltatásra és az önkormányzatokra vonatkozó jogszabályok alapján nem áll fenn az összeférhetetlenség, ezért a megbízatását megszüntető határozatot meg fogja támadni a bíróságon.

A Sándor Móricz Egyesület – aminek Kiss az elnöke – a működtetője a Makói csípős hírportálnak, ennek felelős kiadója a civil szervezet elnöke. Az önkormányzati törvény szerint viszont önkormányzati képviselő nem lehet médiatartalom-szolgáltató természetes személy, jogi személy, gazdasági társaság legfőbb szervének, ügyvezetésének tagja, személyes közreműködője, képviselet ellátására jogosultja.

A közgyűlés egy másik hasonló, szintén jobbikos kötődésű ügyet is vizsgált, de a pártból már kilépett Dudás Zoltán ügyében nem hoztak döntést, itt a kormányhivatal állásfoglalását fogják kérni, hogy aztán 30 napon belül újra tárgyalják az ügyet. Dudás még 2016-ban adott megbízást egy cégnek, hogy a Makói csípős mintáját követő portálokat indítson a Csongrád megyei 3-as számú választókerületben, de ezek közül csak a sándorfalvi változat készült el, és ezt sem működtették érdemben, árulta le Dudás.

Rovatok