Index Vakbarát Hírportál

Fogalma sincs, ki az esélyes ellenzéki jelölt?

2018. március 29., csütörtök 07:00 | hat éve frissítve

A 2018-as választás egyik fontos kérdése, hogy az ellenzéki szavazók hajlandóak-e átszavazni a kormányváltás érdekében egy másik pártra: azaz kedvenc pártjuk jelöltje helyett ikszelnek-e arra az ellenzékire, amelyik a legesélyesebb lehet a Fidesz–KDNP-ssel szemben. Na, de honnan fogják tudni, ki a legesélyesebb jelölt? Több online "taktikai szavazós" oldal is indult az utóbbi időben, ezeket néztük meg.

A közvélemény-kutatások szerint az ellenzéki szavazók egy részében megvan a hajlandóság az átszavazásra, akár még jobboldal és baloldal között is lehet átjárás.  Kérdés, hogy aki hajlandó erre, az honnan fogja tudni, hogy kire voksoljon. Meg tudja-e valahol nézni, hogy a saját körzetében ki a legesélyesebb egyéni ellenzéki jelölt, akire szavaznia érdemes?

Március végéig legalább hét – elvileg – különböző online oldal indult, amiken a szavazók tájékozódhatnak a saját körzetük legesélyesebb jelöltjéről. Hogy miért csak elvileg különbözőek, azt mindjárt látni fogjuk.

Ezek azok az oldalak, amelyek azt ígérik, hogy megmondják, melyik az esélyes ellenzéki jelölt:

Az oldalakat böngészve hamar kiderül, hogy sok esetben azonos eredményeket közölnek az egyes körzetek esélyes jelöltjeiről, de jócskán akad olyan adat, ahol eltérő. Azt tapasztaltuk, hogy ahol eltérés van, ott a Taktikaiszavazás.hu jellemzően a baloldali jelölteket, a Kireszavazzunk.hu pedig jellemzően a jobbikos jelölteket hozza ki legesélyesebbként. Nem véletlen, erről mindjárt lesz szó. A V18 általában több esélyest jelez, és felhívja a figyelmet arra, hogy a pártok egyeztetése, jelölt-visszaléptetések szükségesek. Eltérések vannak az előrejelző oldalak között például

Az alábbi térképen mutatjuk, hogy melyek azok a körzetek, amelyeknél teljesen eltérő eredményre jutnak ezek az oldalak. 

A térképen ábrázolt teljesen ellentmondásos esélyes jelölteket becslő körzeteken kívül még legalább ennyi van, ahol valamelyest ellentmondanak egymásnak a főbb oldalak. Ugyanis a Kireszavazzunk oldal és a V18-ak is egy csomó körzetben nem egy, hanem több esélyes jelöltet neveznek meg. 

Közelebbről megvizsgáltuk ezeket az oldalakat, és igyekeztünk kideríteni, hogy

Három összefügg

A Taktikaiszavazás.hu, a Közös Ország Mozgalom közvéleménykutatás és a V18 mozgalom esélylatolgatása három különböző oldal, az adatok azonban ugyanarról a tőről fakadnak.

A Gulyás Márton politikai aktivista által szervezett Közös Ország Mozgalom (KOM) 106-ból 18 egyéni körzetben közadakozásból finanszírozott adatfelvételének eredményeivel latolgatja az esélyeket. A Közös Ország Mozgalom választókerületi szintű mérései reprezentatív mintavétellel készültek, 1000 fős, véletlen mintavétellel kiválasztott válaszadó személyes megkérdezésével. A kutatást a KOM megbízásából a Medián és a Závecz Research kutatóintézetek végezték. De nem az összes körzetben készítették el, egyelőre 18 körzet kutatása ismert.

A Taktikaiszavazás oldalt Sanyó Ádám hozta létre, aki adatelemzőként dolgozik egy multi cégnél, szabadidejében pedig politikai aktivista a Közös Ország Mozgalomban, írta a 444.hu. Sanyó Ádám a brit választási és népszavazási kampányok mintájára találta ki a Taktikaiszavazás.hu-t, és a Gulyás Márton politikai aktivista által szervezett Közös Ország Mozgalom kutatásának adatait, valamint az Együtt párthoz köthető alapítvány adatait használta, módszertani felületén részletesen le van vezetve, miként számol, sőt, figyelmeztet is, hogy „a becslésük a szoros versenyek végkimenetelét nem tudja biztosra megmondani, csupán egyszázalékos valószínűséget ad arra, hogy ki és milyen eséllyel nyerheti meg az adott választókerületet. Minél kevesebb az elérhető adat és minél szorosabb a verseny a pártok között, annál bizonytalanabb a becslés”.

A V18 és a Rendszerváltás2018 együttműködő oldalak

Annak érdekében, hogy a V18 és a Márki-Zay Péter-féle Rendszerváltás2018 megkönnyítse a listák áttekintését és a választók döntését, a V18 oldalán a közös pontokat Márki-Zay Péter fényképével jelzi, míg a rendszervaltas2018.hu oldal a V18 logójával ugyanígy megjelöli a közösen legesélyesebbnek tartott ellenzéki jelölteket. A V18 és Márki-Zay Péter folytatja az együttműködést, és a választások napjáig folyamatosan keresi és figyeli a közös pontokat a legesélyesebb ellenzéki jelölteket bemutató listákon.

A V18 csoportot 6 korábbi kormány 10 egykori tagja és több egykori uniós biztos hozta létre. Az alapítók egyik része jobboldali, a másik része baloldali kormányok alatt vállalt felelős államigazgatási pozíciót a rendszerváltás után. Oldalukon a KOM kutatásait, valamint a Taktikaiszavazást jelölik meg forrásként. A V18 két nagy csoportot alkottak. „Az elsőbe azok az ellenzéki képviselőjelöltek tartoznak, akik a pártok további megegyezése nélkül is legyőzhetik a választókörzetükben a Fidesz-KDNP jelöltjét, ha a választók többsége az ellenzéki jelöltre szavaz: ezekben a választókerületekben tulajdonképpen csak választókon múlik az eredmény. A második csoportba azok a legesélyesebb képviselőjelöltek kerülnek, akik közül az egyik valószínűleg akkor győzné le a kormánypárt jelöltjét, ha a másik (többi) ellenzéki jelöltet delegáló párt, vagy akár a jelölt a visszalépés mellett döntene: ezekben a választókerületekben jelenleg még a pártokon múlik a választás eredménye" – írják.

Jobbikos szálak

Kireszavazzunk-ot az Iránytű Intézet csinálja, ez a legtöbb vidéki körzetben a Jobbik jelöltjét hozza ki a legesélyesebbnek, ami egyáltalán nem véletlen, tekintve, hogy az Iránytű Intézet a Jobbikhoz köthető kutatócég. Az Iránytű Intézet ügyvezetője Forrai Richárd, Vona Gábor tanácsadója, akiről a Direkt36 2015-ben írt nagy portrécikket, a Jobbik menedzsereként említve őt. Ötszáz fős mintavétellel dolgozik, ez reprezentatív az adott választókerület felnőtt népességére. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval végzik.

Rendszerváltás 2018-at Márki-Zay Péter a hagyományosan fideszes Hódmezővásárhely új, független polgármestere hozta létre márciusban. Ez több esélylatolgató projekt: a Viszlát, kétharmad!, a Közös Ország Mozgalom, a Számoljunk együtt és az 1 jelölt a változásért! nevűek adataira alapozva jó pár (de nem az összes) körzetben esélyest hirdet. Részletes módszertant nem közöl.

A kevésbé tudományosak

A Pollo és az Orbánváltó is azt ígéri, hogy segít megmondani, ki az esélyes jelölt, de rájuk semmiképp nem érdemes alapozni, ugyanis a módszerük az, hogy az éppen odakattintó internetezők pártpreferenciája alapján számol esélyes jelöltet, így aztán semennyire sem reprezentatív a választókorú népességre és nagyon könnyen hekkelhető. Csak egy példa: a Pollonál 37%-kal a Jobbiké a legnépszerűbb országos lista, mögötte 14%-kal kullog a Fidesz. És ez egy közvélemény-kutatónál sem várható eredmény.

Az adatgyűjtésben köszönöm a segítséget Cserhát Istvánnak.

Csatlakozzon az Index Facebook-csoportjához, ahol többek közt erről a cikkről is elmondhatja a véleményét, és moderált körülmények között beszélgethet a választásról!

Rovatok