Index Vakbarát Hírportál

Totális döntetlent várnak az Index-olvasók

2018. április 8., vasárnap 18:46

Teljes döntetlenre számítanak az Index-olvasók a meghirdetett tippjátékunkra adott válaszaik alapján. Több mint 13 ezer válasz érkezett a parlamenti választás várható eredményeit firtató kérdésünkre. Nyertest értelemszerűen csak akkor tudunk majd hirdetni, ha meglesznek a valódi eredmények, de azt már most látjuk, hogy ki mit vár.

Ez alapján a fő kérdést, a mandátumbecslést illetően gyakorlatilag döntetlent várnak a tippelők:

99,9 fideszes mandátumra a 199 fős országgyűlésben.

Ha bejön a tippelők számítása, épphogy meglenne a Fidesz abszolút többsége. Kiegészülve a fideszes párttag német nemzetiségi képviselővel, aki várhatóan szintén mandátumot szerez majd a nemzetiségi kompenzációnak köszönhetően, 101 kormánypárti képviselő ülne szemben 98 ellenzékivel – rendkívül szoros többség, ahol kőkeményen kellene biztosítani a frakciófegyelmet a rázós szavazásoknál.

A fideszes mandátumok mellett a játékban a pártlistás szavazatokra lehetett tippelni. Miután kiszűrtük a trollokat és azokat, akik 300 százalékot várnak mondjuk a Rend Pártra, vagy az a véleményük, hogy soros soros soros, netán nagyon nem jött ki nekik a matek, ez az átlageredmény jött ki:

40 százalékot kicsivel meghaladó, a 2014-es eredményénél azonban gyengébben szereplő Fidesz, 22 százalékos Jobbik, 14 százalékos MSZP és közel holtverseny a szintén bejutó LMP és DK között – ezt várja az Indexen manifesztálódó kollektív bölcsesség. Ez alapján marad az ötpárti parlament, a kicsik, melyek közül még a Momentum szerepelne a legjobban, nem közelítenék meg a bejutási küszöböt.

A legmeglepőbb talán, hogy mennyire egybevágnak az olvasók tippjei a közvélemény-kutatások adataival  – még azt sem lehet kizárni, hogy 13 ezer olvasó a végén hasra ütésre jobban jósol, mint a szakértők hadai.

tippjátékban vasárnap 15 óráig lehetett megtenni a téteket. A győztesek Mészáros Lőrinc-es porcelánperselyt, Orbán Viktor alakú óriásgyertyát, esetleg MSZP-s retró baseballsapkát nyerhetnek – és persze a dicsőséget, hogy jobban tippelnek, mint Török Gábor legszebb napjaiban. Eredményhirdetés valamikor hétfőn.

Rovatok