Index Vakbarát Hírportál

Kövér László minden vendéget kitiltott az ellenzéki ülésről

2019. január 3., csütörtök 09:52

Kövér László házelnök szüneteltette a napi belépők kiadását az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésre. Így a Momentum egyik vezetője sem jutott be, akit Szél Bernadett hívott meg.

Szél Bernadett független képviselő a Facebook-oldalán jelezte, hogy a Momentum egyik elnökségi tagját akarta bevinni a parlament csütörtöki rendkívüli ülésére (minden képviselőnek papíron joga van vendégeket hívni a Parlamentbe). Ám a momentumos nem jutott be.

Ma reggeli meglepetés: Momentum kitiltva a parlamentből! Kövér ma szintet lépett: letiltotta a beléptetést így nem tudott bejönni a Momentum elnökségi tagja, akit meghívtunk, vendégként jött volna ma a parlament rendkívüli ülésére.

A Momentum ezt megerősítette közleményében, amelyben azt írták: "Buzinkay György, a Momentum elnökségi tagja Szél Bernadett meghívott vendégeként vett volna részt a parlament mai rendkívüli ülésen, Kövér László házelnök azonban letiltotta a beléptetést. Ezzel a házelnök újabb jogokat vont meg az ellenzéki képviselőktől.

A mai nap is megmutatta, hogy működik ma a látszatdemokrácia: a kormánypártok bojkottálják az ellenzék által összehívott ülést, a házelnök pedig a jogszerűen részt vevő, külső vendégeket is kitiltja az ülésteremből.

Szél Bernadett a parlamenti ülés után tartott ellenzéki sajtótájékoztatón felhívta a Fidesz figyelmét, hogy ez az ország háza, a szabályok szerint ide vendégek bejöhetnek. De Kövér lépése szerinte azt bizonyítja, hogy "ez nem demokrácia, nem köztársaság, nem jogállam".

Fekete-Győr András az Indexnek a lépést úgy kommentálta: "Kövér László kommunista tempóra kapcsolt. Mi is az 5 pontot elszavalni mentünk, de nem engedtek be minket Szél Bernadett kíséretében. Vissza fogunk még térni."

FRISSÍTÉS!!!

Az Országgyűlés Sajtóirodája azt írta az Indexnek az esetről, hogy 

a házelnöki rendelkezés értelmében - mellyel az Országgyűlési törvény ruházza fel az Országgyűlés elnökét - 2019. január 3-án az Országház épületébe érvényes napi belépők kiadása szünetel. A rendelkezésről a frakciók az informatikai hálózaton keresztül előzetesen értesítést kaptak.

Vagyis nem kifejezetten a momentumosra vonatkozott a kitiltás, hanem az összes képviselő összes meghívottjára.

Rovatok