Index Vakbarát Hírportál

Nyomozás indult a mozsgói szociális otthonban megvert emberek ügyében

2019. április 24., szerda 16:20 | aznap frissítve

Nyomozást indított a Szigetvári Rendőrkapitányság, miután  súlyos bántalmazás történhetett a Baranya megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény mozsgói otthonában. A z eljárást könnyű testi sértés elkövetésének gyanúja miatt kedden rendelték el ismeretlen tettes ellen.

A mozsgói otthonban fogyatékossággal élőket, pszichiátriai és szenvedélybetegeket látnak el. Mint megírtuk: a bántalmazásról Fülöp Attila, az Emberi Erőforrás Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára számolt be április 17-én. Az államtitkárhoz három olyan videófelvétel jutott el, amelyeken az látszik, hogy az intézmény két dolgozója bántalmazza az ellátottakat.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezethez már 2018 tavaszán érkezett olyan jelzés, hogy bántalmazzák a mozsgói otthon lakóit, és ezt videofelvétel is bizonyítja. Négy hónappal később, 2018 augusztusában az ombudsmani hivatal is helyszíni vizsgálatot folytatott. Az ombudsmani hivatal jelentését idén április 4-én hozta nyilvánosságra, de ebben nem tudta igazolni a panaszbeadványban az életkörülményekre, a tárgyi és személyi feltételekre, az étkezésre, az egészségügyi ellátásra vonatkozó állításokat.

Az ombudsman ezután felkérte a mozsgói intézmény vezetőjét, hogy saját hatáskörben vizsgálja ki a panaszbeadványban szereplő állításokat. Fülöp Attila korábban azt mondta: az ehhez szükséges dokumentumokat - közöttük a videofelvételeket - a TASZ nyolc hónapig visszatartotta.

Az Emmi április 14-én rendőrségi feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. A feljelentés másnapján a mozsgói intézmény vezetője email-ben megkapta a felvételeket az ombudsmani hivataltól, amelyet továbbküldött az államtitkárnak.

A mozsgói otthon 1960 óta működik. Az intézményben 133 közepesen súlyos és halmozottan súlyos értelmi fogyatékos él, ellátásukról 57 dolgozó gondoskodik.

Rovatok