Index Vakbarát Hírportál

Hová tűnt a Fidesz kampánya?

2019. május 21., kedd 15:19

A vasárnapi európai parlamenti választás utolsó hetére elfogytak a Fidesz-KDNP nyilvános eseményei, hétfőn és kedden nem találtunk semmilyen országosan meghirdetett lakossági fórumot vagy sajtótájékoztatót, amelyet kormánypárti politikus tartott volna, és az MTI eseménytükre szerint Orbán Viktor sem tervez nyilvánosan meghirdetett szereplést. Pedig az elmúlt hetekben több olyan fórumot is tartott a Fidesz, amely napokra beszédtémát szolgáltatott: Kocsis Máté egy ilyen eseményen jelentette ki, hogy a Fidesz valódi ellenfele a kormánytól független sajtó, Kövér László melegekre tett megjegyzéséből pedig tüntetés is lett.

A Népszava szerint van olyan fideszes politikus, aki a Strache-botrány magyar szála miatt mondta le hivatalos szerepléseit a hétre, hogy ne kelljen kínos kérdésekre válaszolnia. "Orbán Viktor sem hülye, ő is tudja, hogy ami Bécsben történt, az neki is szól" - írta a lap. Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár egy nap alatt bukott bele abba, hogy egy videón mondta egy ál-oligarchának, hogy olyan médiabirodalmat akar építeni, mint Orbán Viktor, ha pedig az oroszok megveszik neki a legnagyobb osztrák napilapot a Népszabadságot bezáró Heinrich Pecinával, akkor ő hatalomra kerülve zsíros közbeszerzésekkel hálálja majd meg. 

Hogy a lakossági fórumok elmaradása és a Strache-botrány között nem feltétlenül van közvetlen összefüggés, azt valószínűsíti, hogy április végén azt jelentették be, hogy közel 220 lakossági fórumot rendeznek a kampányban, május 17-ig, három hét alatt több mint 210-et meg is tartottak. 

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy új szakaszba lépett a Fidesz EP-kampánya, a kormánypárt minden erejével támogatói közvetlen elérésére helyezi a hangsúlyt. Hidvéghi azt mondta, több tízezer aktivistával sok százezer embert fognak felkeresni személyesen, illetve felhívni telefonon a következő napokban. Ez így volt egyébként a 2018-as országgyűlési választások előtt is. Az utolsó napokban a kormánypárt fórumok helyett telefonos és személyes megkeresésen alapuló kampányt folytatott. 

Rovatok