Index Vakbarát Hírportál

Fekete-Győr András pártelnöki karrierje is véget érhet?

2021. szeptember 30., csütörtök 19:17 | aznap frissítve

Dobrev úgy lett első, hogy végül nem ő fogja megnyerni az előválasztást

– kommentálta az ellenzéki miniszterelnök-jelölti verseny első fordulójának eredményeit Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet elemzője az Index Kibeszélő című műsorában, ahol Pulai Andrással, a Publicus Intézet igazgatójával értékelték az ellenzéki előválasztás fejleményeit.

Fekete-Győr András pártelnöki karrierje is véget érhet?

Az adást csütörtökön délelőtt rögzítettük. Az addig megismert ötven választókerület adatai alapján Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje tarolt, a második helyen Karácsony Gergely állt, az előzetes kutatásokra rácáfolva pedig harmadik helyen a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, a hódmezővásárhelyi Márki-Zay Péter futott be. 

Az adásban Mráz arról beszélt, hogy az előválasztás részvételi adatait Karácsony Gergely korábban jól tippelte meg, ezért szerinte előző életében elemzőként még nem volt rossz. A szavazatát leadó, 633 ezer résztvevőt a teljes ellenzéki választói kör durván egynegyedére saccolta.

Ugyanakkor véleménye szerint 

AZ ELŐVÁLASZTÁS NEM FELELT MEG A SZABAD ÉS TISZTESSÉGES VÁLASZTÁS NEMZETKÖZI KÖVETELMÉNYÉNEK, AMIT A SZAVAZATSZÁMLÁLÁS KÉSLELTETÉSÉVEL MAGYARÁZOTT.

A Nézőpont Intézet elemzője szerint Amerikában a vesztes felek ilyen esetben megtámadnák az eredményeket. Pulai szerint viszont hamis az a kormányoldali narratíva, amely szerint az előválasztáson minden előre le lenne zsírozva.

A Publicus Intézet elemzője úgy látja, hogy egy erőforrás-hiányos rendszerben így volt lebonyolítható az előválasztás, ezt a vesztesek is tudták, mégis megbíznak a felállított rendszerben, ezért nem támadják meg az eredményeket. Pulai szerint a Fidesznek egyébként az alacsonyabb részvétel lett volna az érdeke, mert akkor kisebb lenne a győztesek legitimációja.

A Fidesz kommunikációs stratégiája a kezdetektől az volt, hogy az előválasztás csupán színjáték – hívta fel rá a figyelmet Mráz. Pulai értelmezésében viszont inkább a zavarkeltés volt a stratégia a kormányoldalon, a reakció pedig az előválasztással egy időben futtatott Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! kampány.

A beszélgetés során vita alakult ki az elemzők között az előválasztás, illetve a Fidesz-kampány költségeiről is, noha egyelőre csak részösszegekről és becslésekről vannak valós információk. Pulai András azt mondta, hogy a Fidesz-kampány jelentős részben Karácsony Gergely lejáratására szolgál, ezzel pedig a kormányoldal ki is jelölte saját ellenfelét.

Dobrev Klára sikere azzal magyarázható a Nézőpont Intézet vezetője szerint, hogy az előválasztáson döntően a törzsszavazók vettek részt, ők azok, akik a DK és a Jobbik miniszterelnök-jelöltjei által megfogalmazott legradikálisabb üzenetekre rezonáltak. Jakabot az hozta végül hátrányba, hogy vidéken sokkal rosszabb volt a mozgósítási ereje. Mráz szerint ennek ellenére Dobrev úgy lett első most, hogy végül nem ő fogja megnyerni az előválasztást.

Pulai András szerint Jakab Péter eredménye annak volt inkább köszönhető, hogy a jobbikos szavazók egy részének nem tetszett a DK és a Jobbik szoros együttműködése, e választók pedig inkább leszavaztak Márki-Zay Péterre. 

A választás másik nagy vesztese Mráz szerint Fekete-Győr András, akinek

már-már a politikusi karrierje kérdőjeleződött meg, de legalábbis a pártelnöki.

Meglátása szerint a Momentum politikai egzisztenciája veszélyben van. A másik vesztes Jakab Péter, akit ha ez az eredmény valóban meglepetésként ért, nem lát a politikai pályán. 

Pulai ezt azzal egészítette ki, hogy a Momentum rosszul mérte fel a helyzetet, amikor miniszterelnök-jelöltet indított, az LMP ezzel szemben nem követte el ezt a hibát.

A Kibeszélő műsorában az elemzőket arról is kérdeztük,

A Kibeszélő legújabb adását a cikk elején lévő lejátszóra kattintva tekintheti meg. Ha inkább csak meghallgatná, alább találja a podcastverziót:

Rovatok