Index Vakbarát Hírportál

Orbán a Fidesz élén, Márki-Zay Brüsszelben, botrány a Városházán

2021. november 18., csütörtök 18:52

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője és Nagy Attila Tibor politikai elemző volt a vendégünk az Index Kibeszélő című műsorában. Az elmúlt napok közéleti eseményeiről beszélgettünk velük. 

Orbán a Fidesz élén, Márki-Zay Brüsszelben, botrány a Városházán

Szóba került többek között a múlt vasárnapi Fidesz-kongresszus is, ahol a küldöttek újraválasztották Orbán Viktort a párt elnökének, aki immár 18 éve töretlenül vezeti a nagyobbik kormánypártot.

Bár Deák szerint a Fidesz egy sokszínű párt, amelyben rengeteg tehetséges politikus van, a tisztújításon mégsem álltak sorban a jelöltek a posztokért. Végül egyetlen új személy, a Novák Katalin helyére érkező Gál Kinga EP-képviselő került be a párt elnökségébe. 

Nagy Attila Tibor szerint van igazság abban, hogy az ellenzék a MSZMP kongresszusához hasonlította a Fidesz vasárnapi rendezvényét, azonban a kormányoldalon uralkodó fegyelmezettség előnyökkel is jár. 

Márki-Zay Péter brüsszeli útja is górcső alá került, amellyel kapcsolatban Nagy Attila Tibor azt hangsúlyozta, hogy a baloldal számára fontosak a nemzetközi kapcsolatok, Deák azonban azt látja, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje inkább a külföldi erőknek igyekszik megfelelni, szemben a magyar választópolgárokkal. 

Az adásban szóba kerültek még a Városháza körüli zavaros ügyek is, amelyek miatt egyre többször kell magyarázkodnia a főpolgármesternek. Bár itt is parázs vita alakult ki a felek között, abban egyetértettek, hogy a városvezetés kommunikációja ügyetlen, ami komoly károkat okozhat még Karácsony Gergelynek. 

A műsorban választ kerestünk arra is, 

A teljes videót a fenti lejátszóra kattintva nézhetik meg, a beszélgetés podcastverzióját pedig alább érhetik el. 

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index )

Rovatok