Index Vakbarát Hírportál

Betömik a Szabadság híd foghíját

2009.06.16. 13:00 Módosítva: 2009.06.16. 13:00

A Szabadság híd közepét azért nem világították ki, mert az volt a kivitelezői tenderben, hogy a világítási rendszernek lopásbiztosnak kell lenni, a híd középén viszont a járókelők elérhették volna a lámpákat, mondta Sal László, a kivitelező Hídépítő Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Sal László hozzátette, hogy a főváros már dolgozik rajta, hogy a híd közepe is megkapja a díszvilágítást. Az, hogy ez mekkora többletköltséget okoz, nem tudta megmondani, csak annyit, hogy a 240 millió forintos kiépítési költség töredéke lesz az összeg.

A főpolgármesteri hivatal satóirodája szerint a Szabadság híd díszvilágításának tervét a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyezte. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal állásfoglalása a tervezési folyamatban az volt, hogy a díszkivilágítással az Európában egyedülálló szerkezetet, a Szabadság híd mérnöki értékét jelentő rácsos tartókat kell hangsúlyozni. Ennek megfelelően az ívek megvilágítását a hídon kialakítandó korhű közvilágítás hatásával kell összehangolni. Tehát a KÖH által engedélyezett terv szerint a híd közepén lévő négy különleges, korhű öntöttvas kandeláber egészítette volna ki a díszkivilágítást. A KÖH, mint illetékes, akkori állásfoglalása miatt nem tudta a városháza az akkori kiírásban megrendelni a híd összefüggő díszvilágítását.

A főváros június 8-án egy próbavilágítás során bemutatta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak, hogy a végleges közvilágítás milyen hatással lenne az elkészült díszkivilágításra. A próbavilágításon a korábbi állás foglalásával ellentétben hivatal viszont már beleegyezett, hogy amennyiben a közvilágítás végleges kiépítése nem biztosítja a tervezett látványt, akkor a díszkivilágítást az ívek külső oldalain tovább lehet vezetni. A díszkivilágítás kivitelezésének formája és költségvonzata jelenleg kidolgozás, azaz belső koordinációs egyeztetés alatt van.

Mint arról az Index beszámolt, a díszvilágítás bekapcsolásának napján megdöbbenést keltett, hogy a híd közepe nincs kivilágítva. Akkor erre többféle magyarázatot adtak.

A Szabadság híd felújítását 2007. május 2-án kezdték el, az 5,6 milliárd forintos felújítást mintegy 2,5 milliárd forinttal támogatta az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja.

A díszvilágítási koncepcióban a kiemelt kapuzatoktól egyre csökkenő erősséggel kívánták a felső hosszanti tartókat láttatni, így elvileg nem lett volna szükség középen a lámpákra, ám a valóságban egyelőre nincs átmenet, csak egy fekete lyuk a híd közepén.



Rovatok