Index Vakbarát Hírportál

Ferihegy fejlesztése helyett a várostól távolabbi, új reptér építését javasolja az MSZP

2019.02.22. 14:56 Módosítva: 2019.02.22. 15:37

Az MSZP szerint Budapesttől 30-40 kilométerre kellene új repülőteret építeni a ferihegyi zaj- és légszennyezettség csökkentése érdekében. Horváth Csaba, a szocialisták budapesti képviselője pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy pártja támogatja egy új repülőtér építésének ötletét.

Az idei önkormányzati választás egyik slágertémája a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér már-már elviselhetetlen forgalma. Az évente 16 milliós forgalmat bonyolító reptér számos kerület mindennapjait borította fel. 

Emiatt Tarlós István a reptérrel, a repteret üzemeltető céggel és az innovációs minisztériummal januárban tárgyalásokat kezdeményezett. Az utolsó cseppet az a hír szolgáltatta, hogy januárban 225 milliárd forint értékű reptérfejlesztést jelentettek be.

Zugló polgármestere és az MSZP főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely néhány hete azt mondta, hogy a pénzből egy, a várostól távolabb kellene repülőteret építeni. Tarlós István főpolgármester csütörtökön arról beszélt az Infostart.hu szerint, hogy éjszakára repülési tilalmat kellene bevezetni, változtassanak a repülési útvonalon, a zajszennyezést mérjék másképpen mint eddig, és annak ellenőrzését vegye át a közlekedési hatóság.

A Liszt Ferenc repülőtér forgalmának változtatását már az ombudsman is követelte, ugyanis az embereknek joguk van az egészséges környezethez, a repülőgépek miatti nagy zaj pedig egészségkárosodáshoz vezethet. Tarlós azt szeretné, ha egy éven belül csökkenne a zajszennyezés.

Horváth Csaba viszont azt mondta, a főpolgármesternek szégyellnie kellene magát, amiért az önkormányzati választás évében úgy tesz, mintha érdekelné a választók akarata. Példaként említette erre, hogy szerinte Tarlós István úgy tett ígéretet a ferihegyi repülőtér éjszakai forgalmának csökkentésére, hogy a hatályban lévő jogszabályok betartásával jóval kevesebb gép használhatná a repteret most is ebben az időszakban.



Rovatok