Index Vakbarát Hírportál

Pioneer: Nem lesz a tavalyihoz hasonló zűr

2013. február 28., csütörtök 09:47

Bár az olasz választások eredménye, Berlusconi visszatérése, illetve a politikai patthelyzet réme elbizonytalanította a piacokat, és növelte az adósságpapírok árának volatilitását, nem valószínű, hogy visszatérne a piacokra a 2012-ben megtapasztalt nemzetközi bizonytalanság – vélik az egyébként olasz Unicredit tulajdonában álló Pioneer Investments stratégái.

Nyugtatnák a kedélyeket az olaszok

A piaci és makrogazdasági környezet is megváltozott 2012 első fele óta, Olaszország szerintük előbbre lépett a költségvetési fegyelem terén, az Európai Központi Bank pedig bejelentette kötvényvásárlási programját, amivel kész stabilizálni a hozamokat, ha jelentős turbulenciák jelentkeznek a kötvénypiacokon.

A választási eredmény azt mutatja, hogy az olaszok a megszorítások helyett növekedésösztönző gazdaságpolitikát várnak kormányuktól, ami illeszkedik a Dél-Európa több országában megfigyelhető általános trendbe. „Olaszország költségvetési pozíciója stabil, a kiigazítás legfontosabb lépéseit az előző kormány elvégezte, az EU fiskális elvárásai pedig bekerültek az alkotmányba. Úgy gondoljuk, hogy ez viszonylag jó kiindulási alapot jelent a következő kormány számára” – mondja Cosimo Marasciulo, a Pioneer Investments államkötvény-piaci igazgatója.

Persze semmi sem biztos

A stratéga szerint bármilyen összetételű kormány kerül is hatalomra Olaszországban, a növekedésre fog koncentrálni. „Nem kell azonban mindjárt költségvetési lazítással járó, keynesiánus gazdaságélénkítésre gondolni, inkább a termelő és szolgáltató szektorok versenyképességének erősítését célzó szerkezeti átalakításokra számítunk, amelyek hosszabb távon erősíthetik a növekedési potenciált” –  véli a Pioneer Investments stratégája.

Az új kormány terveinek megismeréséig azonban maradhat a bizonytalanság a piacokon, ami Olaszország mellett elsősorban a többi „periferiális” déli tagállamot, tehát főként Spanyolországot Portugáliát és Görögországot érintheti.

Rovatok