Index Vakbarát Hírportál

IMF: Túlzott hatalomhoz juthatnak a jegybankok

2013. március 26., kedd 10:57 | aznap frissítve

Túlhatalomhoz juthatnak a nagy jegybankok, ha messzemenő új jogosítványokkal ruházzák fel őket, miközben teljesen függetlenek maradnak a politikától – mondta Olivier Blanchard, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezető közgazdásza Londonban. Blanchard szerint problémákhoz vezethet, ha túl nagy hatalom összpontosul nem választott technokraták kezében.

Nem okozhat-e demokratikus deficitet, ha a jegybank túl hatalmas lesz? – tette fel a kérdést a London School of Economics által szervezett beszélgetésen.

Blanchard ugyanakkor úgy vélte, jó okok szólnak amellett, hogy a monetáris politika irányítása mellett az európai bankfelügyelet is az Európai Központi Bankhoz kerül. A válság kitörése óta széles körűvé váltak a nagy jegybankok feladatai a bank- és a pénzügyi felügyelet terén – tette hozzá.

Ugyanezen a rendezvényen Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke azt hangoztatta, hogy nem lehet teljesen elválasztani a jegybanki tevékenységet és a pénzügyi szabályozó funkciót. Fontos, hogy politikájuk kialakításakor a jegybankok vegyék tekintetbe a pénzügyi rendszerben rejlő kockázatokat – mondta Bernanke, utalva a jelzálogpiac óriási hatására a gazdaságban.

Rovatok