Index Vakbarát Hírportál

Portugália nem nyúlhat a 14. havi nyugdíjhoz

2013. április 7., vasárnap 22:03

A közkiadások lefaragásáról döntött a portugál kormány, miután az alkotmánybíróság megvétózta az idei költségvetésben is szereplő megszorító intézkedések egy részét.

Pedro Passos Coelho miniszterelnök vasárnap a nemzethez intézett beszédében közölte, hogy nem lesznek újabb adóemelések, de intézkedéseket tesznek a társadalom- és egészségbiztosításra, az oktatásra és az állami vállalatokra szánt összegek lefaragására, ami további munkavállalók elbocsátásával járhat.

Alkotmányellenes a 14. havi bér és nyugdíj elvétele

Az alkotmánybíróság pénteki ítéletével az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette a közalkalmazottak és nyugdíjasok 14. havi fizetésének megszüntetését, valamint a munkanélküli segély és a táppénz összegének csökkentését. A taláros testület az ötmilliárd eurós megszorító csomag fontosabb elemeihez nem nyúlt hozzá. Becslések szerint azonban döntésével így is 900 millió és 1,3 milliárd euró közötti rést ütött az idei költségvetésen.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az alkotmánybírósági döntésnek súlyos következményei lesznek az országra nézve, hiszen tovább bonyolítja a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodás, azon belül is a deficitcél, betartását.

A Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és az Európai Központi Bank 78 milliárd eurós mentőcsomaggal segítette Portugáliát. A 2011 májusában megkötött megállapodás fejében a dél-európai állam az államháztartási hiány lefaragását célzó drasztikus intézkedések mellett kötelezte el magát.

A portugál kormány a pénzügyminiszterek jövő heti dublini tanácskozásán akart volna tárgyalni a már folyósított hitelek visszafizetési feltételeinek könnyítéséről.

Rovatok