Index Vakbarát Hírportál

Még tíz évig tart a válság

2013. április 18., csütörtök 08:25 | aznap frissítve

A Bundesbank elnöke különösen pesszimista hangot ütött meg a Wall Street Journalnak nyilatkozva - írja a portfolio.hu. Jens Weidmann szerint az európai adósságválság még tíz évig nem fog véget érni. Arról is beszélt, az Európai Központi Bank tovább tudja csökkenteni a kamatot, ha a gazdasági folyamatok ezt indokolják.

Weidmann hozzátette, a kamatcsökkentés nem fogja megfordítani az eurózóna válságát, a felelősség a politikai vezetőkön van, hogy növekedést ösztönző lépéseket tegyenek, és megtalálják a módját, hogy az üzleti szféra hozzájusson a forrásokhoz.

A Bundesbank elnöke szerint jó döntés volt a ciprusi megállapodás, amelyben a nagybetéteseket megadóztatták, ami bár nem szolgál mintaként, mégis azt az üzenetet közvetíti a bankok és a pénztulajdonosok felé, hogy vállalniuk kell a befektetéseikből eredő kockázatokat. Az eset megmutatta, hogy van olyan lehetőség, hogy nem az adófizetőknek kell állnia a bankok kimentését. A betétekhez alapesetben nem szabad hozzányúlni, de Weidmann szerint a ciprusi betétekre jóval magasabb kamatot fizettek, mint például a németekre.

A jelen krízis legyőzése és hatásainak kezelése még tíz évig el fog tartani a jegybankár szerint. Amely nyilatkozat ellentétben áll más európai vezetők, például az Európai Bizottság elnökének szavaival, amely szerint mostanra az eurózóna túl van a nehezén.

Félrevezető a mostani nyugalom, és azt eredményezheti, hogy az egyes országok vezetői elhalasztják a fontos reformokat, mondta Weidmann. Gyors megoldást pedig az EKB sem tud nyújtani. Ráadásul a monetáris politikai csak tüneti kezelést tud nyújtani, aminek mellékhatásai és kockázatai vannak.

Rovatok